Doğum Korkusu ve Travması

Doğum Korkusu ve Travması

Hamile kalmak ve doğum yapmak pek çok kadın için güzel duygular uyandırsa da bu durum her kadın için geçerli olmayabilir. Daha önceden çevreden dinlenilen olumsuz hikayeler, yaşanan travmalar ve gelecek korkusu anne adaylarının psikolojisini olumsuz etkileyebilir ve doğum korkusu yaratabilir. Hamile kalınca yaşanabilecek sorunlar, doğum sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar, hamile kalınca veya anne olunca hayatın komple değişeceği düşüncesi önceden gelen travmalarla birleştiğinde anne adayını bir umutsuzluk ve korku haline sokabilir. Bu korkular kişinin hamile kalmaktan kaçınması ve bazı durumlarda cinsellikten de uzaklaşmasına neden olabilir.

Doğum Korkusu ve Nedenleri

-Doğum travması

Doğum travması kadının doğumu kendisi ya da bebeği için ölüm veya yaralanma tehdidi olarak algılamasıdır. Gebelik dönemine, doğum anına ya da doğum sonrası döneme ait bazı faktörler, doğum travmasına sebep olabilir. Bu travmalar anne adayının zihninde tekrar tekrar canlanır ve hem anneyi hem de çevresini olumsuz etkileyebilir.

-Doğumla ilgili olumsuz hikayeler

Doğum korkusunun bir diğer nedeni ise aile geçmişinde bilinen veya yakın çevreden duyulan doğumla ilgili olumsuz hikayeler olabilir. Bu noktada unutulmaması gereken en önemli nokta ise doğumun başlı başına bir süreç olduğu ve içinde olumlu olayları barındırdığı gibi olumsuz olayları da barındırabileceğidir. Bununla birlikte doğum, anne ve bebeğin geçirdiği en önemli anlardan birisidir ve her doğum kendi içinde özeldir. Bir anne adayının başına gelenler, bir başkasının da aynı şeyi yaşayacağını göstermez.

-Hamilelik döneminin getirdiği belirsizlik

Hamilelik uzun bir süreçtir ve hem anne adayı için hem de çift için zorlayıcı bir süreç olabilir. Bebek geldiğinde yaşanabilecek ekonomik ve psikolojik sorunlar gergin bir ortam yaratabilir ve belirsizlik ortamı özellikle anne adayı için aşılması güç bir duruma yol açabilir. İyi bir anne olabilecek miyim düşüncesi tüm bu korkularla birleştiğinde ise gerginlik kaçınılmazdır.

Doğum Korkusu ile İlgili Ne Yapılabilir?

-Doğumla ilgili nelerden korktuğunuzu bilin!

Doğuma yaklaştıkça sizi korkutan şeylerin farkına varın; doğum sırasındaki fiziksel acıdan mı, bebekli bir hayatın yoğunluğundan mı yoksa iyi bir anne olamamaktan mı korkuyorsunuz? Korkunun temeli bilindiği noktada çözüm çok daha kolay olacaktır. Korkunuzun üstüne düşünmekten çekinmeyin.

-Sağlıklı bilgi edinin!

Hamilelik süresince ve doğuma yaklaşılan zamanlarda mutlaka doktorunuzla iletişimde olun. Bu dönemde en sağlıklı bilgi kaynağınız doktorunuz olacaktır ve size yapmanız/yapmamanız gereken şeyler hakkında en doğru bilgiyi verecektir. Kafanıza takılan soruları doktorunuza sorarak rahatlayabilirsiniz.

-Yardım almaktan çekinmeyin!

Bu süreçte korkularınızın sizi olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız yardım almaktan çekinmeyin. Gerek aile bireylerinden ve partnerden duygusal destek, gerekse bir psikologdan psikolojik destek almak sizin bu süreci en rahat şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

-Endişe ve kaygılardan uzak durmaya çalışın!

Hamilelik süresince anne adayı olumsuzluklardan ve olumsuz düşüncelerden olabildiğince uzak durmaya çalışmalı, bunun yerine olumlu düşüncelere ağırlık vermelidir. Doğum sürecini ve zorluklarını düşünmek yerine bebeğinizi kucağına alacağınız günü düşünmek çok daha faydalı olacaktır.

Ve son olarak unutulmamalıdır ki, doğum normal bir süreçtir ve bebek isteyen kadınların geçirmesi gereken bir evredir! Doğum sürecindeki ağrılar geçicidir ve sonsuza dek sürmeyecektir. Bu süreç bittiğinde ise bebeğinizle tanışacaksınız ve keyifli günler sizi bekliyor olacak.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir