Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ve EMDR Terapisi

Özellikle savaştan dönen askerlerin evlerine döndükten sonraki psikolojik sorunlarının konu alındığı çeşitli filmlerde, dizilerde ya da televizyon programlarında zaman zaman  karşımıza çıkan, hayatımızın bir yerinde bir şekilde denk geldiğimiz bir rahatsızlıktır travma sonrası stres bozukluğu. Peki sürekli duyduğumuz bu rahatsızlık aslında nedir, ne değildir biliyor muyuz? Eğer bilmiyorsanız bu yazımızda travmaya ve tedavisinde kullanılan EMDR terapisine değineceğiz.

Nedir Bu Travma Sonrası  Stres Bozukluğu (TSSB)?

Travma, kişinin oldukça derin, sarsıcı, üzücü, ölümle burun buruna geldiği ya da başka birilerinin veya kendisinin fiziksel bütünlüğüne tehdit oluşturacak bir olaya tanık olduğu durumlarda meydana gelen bir olaydır. Bu olaylardan biri her yaşandığında illa bu rahatsızlıktan mı muzdarip olunur? Tabii ki hayır. Bu olay psikolojik bir problem yaşamadan da atlatılabilir. Peki bir travma yaşayıp yaşamadığımızı nasıl anlayabiliriz?

Bir Travma Yaşayıp Yaşamadığımı Nasıl Anlayabilirim?

Travma, genellikle yaşanıldığı durumda kişinin bu olay karşısında korku, dehşete düşme ve çaresiz kalma gibi tepkiler verdiği bir durumda ortaya çıkar. Ayrıca bu olay bir kere yaşandıktan sonra farklı zamanlarda, sürekli olarak zihinde tekrar yaşanır. Zaman zaman rüyalarda görülür. Tüm bu tekrar etme durumları kişiye olay yeniden yaşanıyormuş gibi hissettirir ve kişide büyük bir rahatsızlık uyandırır. Günlük yaşantısında, işinde, arkadaşlık ya da romantik ilişkilerindeki sağlıklı durumuna engel olabilir ki bu bileşenler de zaten günlük hayatın ta kendisidir. Bu yüzden oldukça önemli bir konudur ve kesinlikle geçiştirilmeye veya bastırılmaya çalışılmamalıdır. Aksi taktirde bir tepeden yuvarlanan küçük bir kartopunun sürekli büyümesi gibi ilerde daha büyük bir problem olarak karşınıza çıkabilir.

EMDR: TSSB’de Etkinliği Kanıtlanmış Tedavi Yöntemi

Travma tedavisinde kullanılan ve en bilinen yöntem EMDR terapisidir. Türkçesi Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelmektedir. EMDR’da amaç travmanın yarattığı psikolojik çıkmazı açmak ve beynin iyileştirici yapısının işleyişini serbest bırakmaktır. Travma tedavisinde işe yararlığı kanıtlanmış bir psikoterapi tekniğidir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR’ı bir kilit ve anahtar olarak düşünebiliriz. TSSB bir kilit ve EMDR da bunun anahtarıdır. Kilidin açılabilmesi için bir anahtara ihtiyaç vardır ve bu rahatsızlıkta EMDR, TSSB için bir anahtardır.

EMDR terapisiyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız sitemizin EMDR kategorisindeki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

EMDR tedavisini ne kadar süre almam gerekiyor?

İyileşme süresi herkes için farklıdır çünkü her insanın içsel süreçleri, duygu durumları, travmasının derinliği ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Bu yüzden tam olarak bir süre vermek yanlış olur. Psikoloğunuza gittiğinizde en doğru süreyi sizin için belirleyecektir.

Toparlamak gerekirse, yaşayacağınız bir tane hayat var ve bu hayatı kaliteli yaşayabilmeniz ve mutluluğunuz için fiziksel sağlığınız kadar mental sağlığınız da oldukça önemlidir. Travmanızla tek başınıza mücadele etmekten yorulduğunuzda, bir yardım eline ihtiyaç duyduğunuzda  Levent’te hizmet veren psikolojik danışmanlık merkezimizi arayıp konunun uzmanı psikologlarımızdan profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir