Depresyonda mıyım?

Hemen hemen her gün hepimiz bu kelimeyi sık sık duyarız.

Depresyondayım, tam depresyon havaları, ben sık sık depresyona girerim… Peki sürekli olarak şikayet ettiğimiz “depresyon” aslında ne demek? Biz gerçekten depresyonda mıyız?

Gün içinde veya birkaç gün yaşadığımız bazı olumsuz durumlar nedeniyle moral bozukluğu yaşayabiliriz. Gün içindeki bu moral bozukluklarını depresyon olarak adlandıramayız. Bu moral bozuklukları her insanın hayatında yaşadığı depresif bir moddur ve çoğunlukla geçicidir.

Peki depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?

İki haftadan daha uzun süredir çökkün ruh hali, hayattan tat alamama, kendini değersiz hissetme, gündelik aktivitelere karşı isteksizlik, iştah kaybı ya da iştahın artması, dikkatini toplamakta zorluk çekme, uykuya dalma ve sürdürmede zorluk çekme, aşırı uyku isteği gibi belirtiler depresyonu işaret ediyor olabilir. Bu belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım isteyin.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, duygusal, zihinsel ve bedensel bazı değişimler ile kendini gösteren ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır. Genellikle en az iki hafta süren duygusal bir çökkünlüktür. Kişi kendini üzgün, mutsuz ve karamsar hisseder. Çoğunlukla huzursuzdur. Daha önce yaparken zevk aldığı şeylerden artık keyif almamaya başlar. Evden çıkmak istemez, iş hayatından uzaklaşmaya başlar. Günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır. Giyinmek, yemek yemek gibi günlük ihtiyaçlarını gidermek için bile kendinde güç bulamaz. Bireyin işlevselliği bozulmuştur. Kimi zaman kendine ya da çevresine zarar verme fikri taşıyabilir.

Neden Depresyona Gireriz?

Depresyon, dünya genelinde de çok sık karşılaşılan önemli hastalıklardan biridir. Birçok nedeni olmakla birlikte yaşanan olumsuz durumlar, kayıplar, ani ölümler, yas dönemi gibi durumlar depresyon nedeni olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra kalıtsal yatkınlık faktörü de büyük önem taşımaktadır. Kadınlarda daha sık rastlanılan bir durum olduğu yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte hormonal farklılıklar, kadınların günlük hayatta daha fazla sorumluluk taşıması gibi durumlar bu farklılığa neden olmuş olabilir. Ekonomik sorunlar veya boşanma gibi hayati sorunlar da depresyon için risk faktörleri içindedir. Yapılan araştırmalar, beyinde ön lobu daha az aktif olan bireylerin, daha fazla depresyon riski taşıdığını göstermiştir. Çoğu zaman depresyon bir kişilik sorunu ya da “zayıflık” olarak görülebilir. Ancak depresyon gerçek bir rahatsızlıktır ve kişilik zayıflığı ile bir ilgisi yoktur.

Depresyon Tedavisi Mümkün Müdür?

Depresyon çok yaygın, aynı zamanda da tedavi edilmediği durumlarda tehlike arz eden ruhsal bir bozukluktur. Tedavi olmayan birey depresyon nedeniyle çok fazla zarar görmeye başlar. Alkol madde kullanımı başlayabilir. Kendisine zarar verme düşünceleri olabilir. Bu nedenle bireyin bir uzmandan yardım alması faydalı olacaktır. Psikoterapi, depresyon tedavisinde fazlasıyla etkilidir. Bunun yanı sıra gerekli durumlarda terapiye ek olarak ilaç kullanımı da tavsiye edilebilir. Böyle bir durumda uzman yardımı almaktan çekinmemek gerekir. Depresyon her ne kadar basit bir durum gibi gözükse de ciddi bir rahatsızlıktır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir