Koronavirüs Döneminde Belirsizlikle Uzlaşmak

Koronavirüs Döneminde Belirsizlikle Uzlaşmak

Korku ve kaygılarımızı tetikleyicilerinden biri belirsizliktir. Belirsizlik durumlarında stres tepkileri vererek uyku düzeniniz bozulabilir, iştahınız artabilir veya azalabilir, sağlık durumunuzla ilgili kaygılanabilir ve vücudunuzdaki iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, halsizlik gibi belirtilere yönelik aşırı hassasiyet tepkileri verebilirsiniz. Korona salgının tüm hızıyla devam ettiği bu günlerde kaygı, korku, belirsizlik, güvensizlik, panik gibi duyguları yaşayabilirsiniz. Koronavirüsün etkilerini kontrol edememe ve belirsizliğe toleransı düşük olan kişilerde tehdidin nereden, ne zaman, nasıl geleceğini bilinemediğinden kaynaklı olarak kaygıyı arttırıyor. Bu belirsizlikler korku ve kaygıyı besleyen sebeplerden birisidir. Bu sebepten dolayı konsantre olma da güçlük yaşayabilir, öfke, üzüntü, çaresizlik, tahammülsüzlük, suçluluk gibi duygular hissedebilir, sosyal geri çekilme gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Sürekli bu konuları düşünerek belirsizliklerin ve kaygıların yarattığı olumsuz durumların içinde kaybolursanız kaygı odaklı yaşamaya başlayarak stresinizi arttırırsınız.  Bazı şeyler kontrolümüz dışında gelişebilir ve kontrol sağlanılmayan durumlarda herkes için kaygı yaratır. Kaygının azaltılması veya giderilmesi için kendinizi güvende hissetmeniz gerekir.

Kendinizi Nasıl Güvende Hissedebilirsiniz?

Şu an yaşadığımız süreçten kaynaklı hepimizin güvende hissettiği yer evlerimizdir. Buradaki önemli olan evde kaldığımız süreçte kaygılarımızın azaldığını fark etmektir.

  • Uyku ve beslenmenize özen göstermeyi deneyin.

Bu süreçte uyku ve beslenme düzeniniz bozulduysa bunu tekrardan düzenlemeye çalışarak pandemi öncesindeki uyku ve beslenme düzeninize geri dönebilirsiniz. Ev içerisinde yataktan çıktığınız haliniz ile değil de sanki işe ya da bir yere gidiyormuş gibi öz bakımınıza özen göstermek sizi daha iyi daha güvende hissettirebilir.

  • Günlük rutin oluşturun.

Kendinizi daha güvende hissettirecek şeylerden biri de kendi günlük rutinlerinizi oluşturmaktır. Günlük rutinlerinizi oluşturduğunuz da o güne dair bir belirsizlik olmayacağı için kendinizi kaygılı hissetmeyebilirsiniz.

  • Nefes egzersizleri yapmayı deneyin.

Kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda nefes egzersizleri yapmak sizin biraz daha rahatlamanıza yardımcı olabilir. Yeni sosyalleşme düzeninde sevdiklerinizle mümkünse görüntülü konuşmalar yapmak belki görüntülü konuşma yaparken içeceğiniz bir çay/ kahve size kendinizi daha iyi hissettirebilir.

Ne zaman normalleşeceğimize dair henüz bir bilgi yok ve bu belirsizlik durumunda evde kalmaktan sıkıldığınız zamanlarda kalabalık olmayan, kendinizi rahat hissedebileceğiniz yerlere gitmek veya farklı bir ortamda bulunmak size iyi gelebilir.

Belirsizlik yaşadığınız zamanlarda kendinize bu  pandemi sürecinde yaşadığınız sıkıntılara karşı dayanıklı olduğunuz anlarınızı hatırlatmanız veya kontrol altına alamadığınız şeyleri düşünmek yerine kontrol altına alabileceğiniz belirli olan durumları düşünmeniz sizi daha iyi hissettirebilir.

Hayatınızdaki belirsizliklerle başa çıkmakta  ve kaygılarınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız Etilerdeki Sima Psikolojik Danışmanlık merkezimizdeki  uzman psikologlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir