Şizofreni

Şizofreni Nedir?

Şizofreni bireyin nasıl düşündüğünü, davrandığını ve hissettiğini etkileyen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda kişilerin gerçek ile gerçek dışını birbirinden ayıramadıkları ciddi bir rahatsızlıktır. Kişinin günlük hayatını ciddi derecede bozan, halüsinasyonlara ve sanrılara sebep olan bir bozukluktur. Şizofreni tedavisi hastaların hayatları boyunca sürdürmeleri gereken bir tedavi şeklidir. Aynı zamanda erken tedavi sayesinde henüz bireyin semptomları ciddileşmeden kontrol altına almak da mümkündür. Böylelikle bireyin hayat kalitesi artacaktır. Şizofreninin neden oluştuğunu açıklayacak kesin bir bilgi henüz yoktur. Fakat araştırmalara göre genetik faktörlerin, beyin kimyasının ve kişinin çevresinin bu rahatsızlığın gelişmesine katkı sağladığı bilinmektedir. Şizofreni bütünüyle önlenebilen bir rahatsızlık değildir. Ancak doğru tedavi planı ve doğru ilaçlar ile birlikte semptomların tekrarlanması veya rahatsızlığın ağırlaşması önlenebilmektedir. Şizofreni semptomları ve belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak sanrılar, halüsinasyonlar, düzensiz konuşmalar ve işlev bozukluğu şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıkta semptomlar ve bu semptomların şiddeti dönemden döneme ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Şizofreni Hastasına Nasıl Yardım Edilir?

Şizofreni rahatsızlığına sahip olan insanlar, çoğunlukla bu hastalığa sahip olduklarının farkında olmayabilirler. Bu nedenle şizofreni hastalarının sorumluluğu çoğunlukla kendi ailelerine veya arkadaşlarına düşer. Eğer bir yakınınızın şizofreni belirtileri gösterdiğini düşünüyor iseniz ilk olarak yapılması gereken şey o bireyle endişeleriniz hakkında konuşmak olmalıdır. Çoğu zaman, şizofreni hastaları profesyonel yardım alma konusunda zorluk çıkartabilirler. Bu sebeple hastaların yakınlarına büyük sorumluluk düşmektedir. Bazı ekstrem vakalarda dönem dönem kişi hem kendisine hem etrafındaki insanlara tehdit oluşturabilecek pozisyonlara girebilmektedir. Bu tarz durumlarda şizofreni hastalarının acil olarak hastaneye yatması ve uzmanlarla tedavisine devam etmesi gerekebilmektedir. İntihar düşünceleri ve intihar teşebbüsü şizofreni hastaları arasında yaygın olarak görülmektedir. Eğer etrafınızda intihar etme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir şizofreni hastası var ise bu bireyin kesinlikle yalnız bırakılmaması gerekir. En kısa zamanda hastaneye yatırılması gerekmektedir.

Şizofreni ciddi bir zihinsel bozuklukdur. Bu sebeple bu bozuklukla başa çıkmak hem hastayı hem de hastanın sosyal çevresi için zor bir durumdur. Şizofreni ile başa çıkabilmek için öncelikle hastanın ve hastanın çevresinin şizofreni hakkında doğru bilgilendirilmesi önemlidir. Bu bireyler şizofreni hakkında eğitim alarak bu süreci daha kolaylaştırabilirler. Bu eğitimler sayesinde tedavi planının önemini, hastalığın ne olduğunu, bu hastalıkla en sağlıklı biçimde nasıl başa çıkılabileceğini ve aile ve çevrenin şizofreni hastalarına nasıl bir tutumla yaklaşmaları gerektiği bilgileri verilerek süreci kolaylaştırmak mümkündür. Destek grupları hem şizofreni hastaları için hem de şizofreni hastalarının yakınları için faydalı olabilmektedir. Bu destek grupları sayesinde şizofreni hastaları kendileri gibi benzer zorluklarla karşılaşan bireyleri gözlemleme şansı yakalarlar. Bu insanların deneyimlerinden faydalanabilirler. Destek grupları sadece şizofreni hastaları için değil aynı zamanda şizofreni hastalarının yakınlarına da durum ile başa çıkma konusunda destek sağlayabilmektedir.

Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?

Şizofreni hastalığının tedavisi semptomlar azalsa bile ömür boyu devam eder. Medikal ilaçlar ve psikososyal terapiler kişinin hayatını daha kolay yönetmesine yardımcı olabilmektedir. Bazı ağır vakalarda kişinin güvenliği ve sağlığı açısından hastaneye yatırılması tavsiye edilebilmektedir. İlaç tedavisi şizofreni rahatsızlığının temel taşlarından bir tanesidir. İlaç tedavisi i̇le birlikte psikolojik müdahaleler tedavi sürecinin en önemli yapıtaşlarındandır. Psikolojik müdahaleler ile birlikte kişi sosyal ve iletişim becerilerini geliştirebilmektedir ve kişinin günlük faaliyetine normal bir şekilde devam etmesi amaçlanmaktadır. Şizofreni hastalarına mesleki rehabilitasyonlar sayesinde iş imkanları sağlanabilmektedir. Uygun tedavi ve destek ile şizofreni hastalarına normal veya normale yakın bir hayat sürdürebilme imkanı tanınmaktadır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir