Rüyaların Gizemi

Rüyaların Gizemi

Rüyalar, yüzyıllardır insanlığın merak konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. “Neden rüya görürüz, gördüğümüz rüyaların bir anlamı var mıdır, her uykuda rüya görür müyüz?” gibi sorular sıklıkla karşılaşılan sorulardan birkaçıdır. Rüyalarla ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen rüyalar konusu gizemini sürdürmektedir.

Peki Rüyalar İnsanlara Nasıl Fayda Sağlar?

Birçok insan tarafından rüyalar bilinç altının yansıması olarak düşünülmektedir. Freud’a göre rüyalar, gizli ve kabul edilemez istekleri belli simgelere çevirerek daha kabul edilir içeriklere dönüştürür. Diğer bir deyişle, karşılanması mümkün olmayan bir isteği karşılar. Telafi edicidir.

Rüya  çalışmalarındaki sonuçlar ilgi çekicidir. Rüyalar duygu düzenlemeye katkı sağlar. Dahası, kötü rüyalar da insanları olumsuz durumlara hazırlar. Bir çalışmada rüyayı yazmanın ve ona bir anlam vermeye çalışmanın, kişilerin kaygı düzeyini azalttığı belirtilmiştir.

Halk arasında rüyaların, gelecekte olacaklara işaret ettiği söylenmektedir. Bu doğru değildir. Ancak rüyalar, o anki psikolojik durumumuz hakkında ipuçları verebilmektedir. Bu şekilde de, doğru açıdan ele alındığında, gelecekte kaygı ya da stres yaşama ihtimalimize göz kırpabilmektedir.

Rüyalarımızın Anlamı Var Mıdır?

Rüyalardaki bazı temaların evrensel olduğu düşünülse de, rüyalar kişiye özgüdür. Rüyada görülen her nesnenin kişinin kendi yaşantısının bir yansımasıdır. Örneğin, yüksek bir yerden düşme neredeyse herkesin gördüğü rüyalardan biridir. Fakat bu rüya bireyin hayatındaki stresle ilişkili olarak kabul edilebilmektedir. Kabuslar ya da tekrar eden sıkıntı verici rüyalar kaygı, depresyon, stres ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Kötü rüyalar, o anlık stres düzeyi ile ilişkili olsa da, olumlu yanlarından da söz etmek mümkündür. İnsanları korktukları duruma hazırlama görevi görür. Kötü rüyaları not almak, korkularla yüzleşmenin ve onları kabul etmenin bir yolu olabilmektedir.

Rüyalarla ilgili birçok tartışma var olmasına rağmen, ortak olarak ele alınan bir nokta vardır. Bu ortak nokta, bireyin kendi hayatına göre şekillenerek ilişkileri, duygu durumu ve yaşam olayları ile ilgili ipuçları içerdiğidir.

Rüyaların psikolojik işlevi konusunda çok fazla tartışma olsa da, psikoterapi seanslarında rüyalar terapi sürecinin önemli öğelerinden biri olarak karşımıza çıkar. Danışan ile yapılan çözümlemeler ile bastırılmış istekleri ortaya çıkabilmektedir. Danışanın korkuları, kaygıları ile yüzleşmesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca bireye kendini ifade alanı açmak da bu yolla sağlanabilmektedir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir