Hizmetler

Doğum ve Lohusa

İnsan yaşamı doğum mucizesi ile başlar. Bir çocuk dünyaya geldiğinde çiftler artık karı kocanın yanında anne ve baba olur. Doğum çiftlerin yaşamlarına yeni anlamlar ve yenilikler getirir. Bu dönemde adımları sağlam atmak bu yeni sorumluluklarda boğulmanızı engeller. Bu dönemde fizyolojik olarak sağlıklı kalmak ne kadar önemliyse psikolojik olarak sağlıklı kalmak da o derece önemlidir. Çünkü bebeğinizle sadece yediklerinizi, içtiklerinizi değil; sevginizi, bilginizi ve en önemlisi korku ve kaygılarınızı da paylaşırsınız. Daha sağlıklı bir doğum ve gelişim için bir uzmandan yardım almak işleri daha kolay hale getirir. Doğum psikoloğu gebe kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren size destek olur. Psikolojik dalgalanmalarınızda size yardımcı olur. Bütün aile bireylerini doğuma hazırlar. Anne-babanın korkularını kaygılarını hafifletir.
dogum-lohusa

Bu zorluklar ne zaman başlar?

Doğum öncesi (prenatal) veya doğum anı (perinatal) dönemde zorlukların yaşanması neredeyse her çiftte veya ailede gözlenir. Bu zorluklar genel anlamda 36. veya 40. haftalarda başlar. Genelde bu zorluklar annenin doğum sancılarından kaynaklanır ve bütün aileye yansır. Çiftler eğer optimist bakıyorsa bir an önce kavuşmak, bebeğini kucağına almak ister. Ancak pesimistlerse bir an önce kurtulmak isterler, dayanamazlar. İki durumda da ortak sebep sabırsızlıktır. Çiftlerin öncesinde nasıl bir yaşam sürdürdüğü ise bu zorlukların derecesini belirler. Bir bebek yapmadan önce; maddiyat, iş, ev imkânları gibi daha birçok durumu gözetmek gerekir.

Doğum psikoloğu nasıl yardımcı olur?

Doğuma hazırlık aşamasında doğum psikoloğu tarafından bebek bekleyen çiftlere veya ailelere doğum öncesi, doğum anı ve sonrası hakkında bilgiler verilir. Doğumdaki bütün olası fizyolojik ve psikoloji durumlar detaylı olarak anlatılır. Doğru doğumdan, doğru doğum ortamından bahsedilir. Aileler bu duruma hazır hale getirilir ve bu anlarda onlara destek sağlanır. Yardımcı olunan kişi sadece doğumu yapacak anne değil, aynı zamanda sorumluluğu paylaşan babadır. Babanın kaygılarını, beklentilerini, korkularını anlama ve destek olunmaya odaklanılır. Babanın kendi sorunlarının üstesinden gelerek anne adayına daha fazla destek olunması sağlanır. Her ne olursa olsun son karar ailelere bırakılır. Aileler salt rahatlatmak amacıyla gerçeklerden uzaklaştırılmaz veya salt olumsuzluklara odaklanılarak karamsarlığa sürüklenmez. Amaç kendinizi ve bebeğinizi sevmenizi sağlamak ve destek olmaktır. Bu şekilde doğum daha kolay hale gelir.

Doğumu zorlaştıran durumlar nelerdir?

Genellikle çevreden alınan olumsuz uyarıcılar doğumu kaygılarla doldurur. Çevreden ‘Allah kurtarsın!’ , ‘Ben doğururken neler çektim!’ sözlerini duymak ve başkalarının olumsuz tecrübelerini dinlemek çiftleri daha da kaygılandırır. Bu noktada doğum psikoloğu çiftlere destek olarak korku ve kaygılarını hafifletir.

Ne zaman doğum psikoloğundan yardım almalıyım?

Doğum yapmak bir ana ait değil, uzun bir sürece yayılmış bir olaydır. Bu olaya karar verirken veya vermeden önce yanınızda bir uzmanın size destek vermesi durumu kontrolde tutar. Gebe kalmadan önce, karar aşamasında,  bir uzmanla görüşmeniz, doğum aşamalarındaki psikolojik dalgalanmaları bilmeniz olayları öngörmenizi sağlar. Ve doğumdan önce eşinizle aranızdaki ilişkinin kalitesine destek olmak da doğum psikoloğunun hedeflerindendir. Bu yüzden doğum psikoloğu sizi ne kadar erken tanırsa siz de bir anne adayı olarak kendinizi o kadar kolay tanırsınız.