Anlaşılmak Neden Önemlidir ?

Dünyada bana “Ne istiyorsun?” diye sorsalar hiç düşünmeden cevap vereceğim şey şudur; anlaşılmak istiyorum. – Sabahattin Ali

Anlaşılmak Neden Önemlidir?

Açıklığa kavuşma, belli olma, ortaya çıkma, aydınlanma demektir. Her insan anlaşılmayı ister. Düşünce ve duygu var olmanın belirtisidir. Kişi, bu duygu ve düşüncelerini ifade edecek ortamı dahi bulamamışsa kişinin var olmaması gibi bir şey demektir. Bu anlaşılma isteği duygu, düşünce ve davranış boyutlarının üçünü de içine alır. Karşılaştığımız her olaya her nesneye, kişiye, canlı cansız tüm varlıklara bir anlam yükleriz. Ve bu anlam verme sistemi, anlam karmaşası insan ilişkileri için çok önemlidir çünkü verdiğimiz anlamlar birbirimizle kurduğumuz iletişimin sağlıklı olmasına, sevgi dolu dostluklara yol açabildiği gibi kavgalara, küskünlüklere, dargınlıklara, çatışmalara da yol açabiliyor.

Karşınızdaki anlıyordur ama size göre yanlış anlıyordur, kendi açınızdan yanlış anlaşılıyorsunuzdur. Aranızdaki iletişimin sağlıklı olması için önemli olan burada sizin anlatmak istediğinizi karşı tarafın doğru anlayıp anlamadığı ve karşınızdakini de sizin doğru anlamanız. Anlaşmazlıklar çıktığında çoğunlukla önce karşı taraf suçlanır ve ‘’Sen beni anlamıyorsun’’ denir.

Peki, Bu Sadece Karşı Taraf İle İlgili Midir?

İçinde bulunulan durumun, yaşanan hislerin, altında ezilen duyguların, çekilen acının ya da yaşanan mutluluğun diğer insanlar tarafından anlaşılması… Herkes bunu ister. İnsan, özellikle de en yakınları tarafından anlaşılmayı istemektedir ama bu anlaşılmama düşüncesi sadece karşı tarafla ilgili değildir. Bazen konu bizim anlatamayışımız ya da kişilik özelliği olarak bir türlü tatmin olamayan bir yapıda olabilirsiniz.

Yanlış anlatıyor veya anlaşılıyor olabilirsiniz. Bu imajı düzeltmek için tekrardan durumu gözden geçirerek doğru bir şekilde anlatmanın yöntemlerini bulmalısınız.

İnsanlar Tarafından Anlaşılmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

  1. Karşındakinin anlayabileceği ölçüde doğru anlatın.
  2. Kişi sizi gerçekten anlamıyor mu? Yoksa anlamamış gibi mi yapıyor? Buradaki ayrım önemlidir
  3. Anlaşılmayan her ortam size mutsuzluk getirir. Siz kendinizi doğru ifade ediyor ve anlaşılmıyorsanız farklı hedeflere yönelin.
  4. Empati kurun:
  • Dikkati odaklamak
  • İhtiyacı fark etmek
  • Dinlemek
  1. Empati yaparken uzak durmanız gerekenler:
  • Tavsiye vermek
  • Üste çıkmak
  • Ders vermek
  • Teselli etmek
  • Üstünü örtmen
  • Sorgulamak
  • Düzeltmek
Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir