Çocuklarda Gece Korkuları

Çocuklarda Gece Korkusu Nedir?

Gece korkuları çocuklarda en sık karşılaşılan korkulardan biridir. Gece korkularının 3-4 yaş aralığında, gelişim sürecinde ortaya çıkıyor olması normal sayılabilir. Bu durum uyku düzeninin bozulması, yalnız yatamama, ebeveyne bağımlılık şeklinde devam ederse artık normal gelişim sürecinin dışına çıktığını düşünebiliriz. Gece korkularını kabuslar, düzenli olarak uykuya dalmakta zorlanma, karanlıktan korkma gibi düşünebiliriz.

Çocuklarda Gece Korkuları Neden Olur?

Gece korkularını tetikleyen birçok faktör vardır. Bunlardan biri karanlıktır. Çocukların karanlıktan çekinmesinin en büyük sebebi etrafında ne olduğunu görememesidir. Etrafında ne olduğunu göremeyen çocuk kendini nasıl koruyacağını ve savunacağını bilemediği için bu korkuyu gece ile bağdaştırır. Bu tarz durumlarda çocuk karanlık odalara yalnız girememeye, gece uykuya tek başına geçememeye, yanında ebeveyn olmadan uyuyamamaya başlayabilir. Uyku saatinin yaklaşmasıyla birlikte çocuk keyifsizlenmeye başlayabilir, odasına tek başına gitmemek için çeşitli bahaneler üretmeye çalışabilir. Çocuğun genel duygu durumu da gece korkuları üzerinde etkilidir. Çocuğun okul, aile veya herhangi bir sosyal ortamında yaşadığı sıkıntılar, tartışmalar, huzursuzlukların hepsi gece korkularını tetikleyecek faktörlerden olabilir.

Gece Korkularının Belirtileri Nelerdir?

  • Çocuğun yatağa yalnız başına gitmek istememesi
  • Çocuğun uykuya dalma süresinin git gide uzaması
  • Uykuya dalma sürecinde çocuğun yanında ebeveynlerinden birini istemesi
  • Karanlıktan korkma
  • Geceleri sıkça uykunun bölünmesi
  • Ebeveynler evde yokken uyumak istememe veya uyumak için ebeveynleri beklemek

Ebeveynler Bu Durumla Nasıl Başa Çıkabilir ?

Ebeveynler çocuklarını iyi tanımalıdırlar böylece korkularının ne zaman ortaya çıktığını görebilirler. Bu korkuların nedeni bir olay veya bir olayın tetiklenmesi olabilir. Bu sayede durumun nedenini öğrenip nasıl önlemler alınabileceği kararlaştırılabilir. Çocuk ile korkular hakkında konuşulması önemlidir. Bu sayede çocuk duygularının önemsendiğini ve ebeveynlerinin onun yanında olduğunu hissederek rahatlamaya ve kendini daha iyi hissetmeye başlayabilir. Uyku zamanının yaklaşmasıyla birlikte kaygıyı azaltmaya yönelik aktivitelere başvurulabilir. Çocukla sohbet etmek, hikâye okumak, resim yapmak gibi etkinlikler çocuğun kaygısını azaltacaktır ve bu sayede uyku aşamasına daha kolay geçiş yapmasını sağlayacaktır. Ebeveynler çocuğa mutlaka bir şeye ihtiyacı olduğunda yanında olacaklarını belirtmelidir. Bu durum çocuğun kendisini güvende hissetmesi açısından çok önemlidir.

Kaçınılması Gereken Davranışlar Nelerdir?

Çocukla dalga geçmek veya onu utandıracak hareketlerde bulunmak kesinlikle kaçınılması gereken bir davranıştır. Çocuğu korkularının mantıksız olduğu konusunda ikna etmeye çalışmak, çocuğun duygularını küçümsemek ters tepme olasılığı çok yüksek olan davranışlardır. Çocukların korkularıyla yavaş yavaş, sindire sindire yüzleşmeleri önemlidir. Çocukları korkutmak çok sert ve ani maruza sebep olmaktadır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir