Erektil Disfonksiyon ve Tedavisi

Erektil Disfonksiyon Nedir?

Genel bir tanım yapacak olursak, erektil disfonksiyon cinsel ilişki esnasında, ilişki başlangıcından bitimine kadar olan süreçte sertleşme sorunu yaşamaktır. Sertleşmeyi sürdürememe ya da yeterli sertleşmenin sağlanamaması da bir diğer ayırıcı tanı olarak sıralanabilir. Net bir tanı koymak için bu sorunun en az 6 ay süre ile devam etmesi gerekir. Bu bozukluk kişilerin sıkıntı ve zorluk yaşamasına, partneri ile ilişkisinde çatışmalar çıkmasına ve kimi zaman da bireyin cinsellik yaşamaktan kaçınmasına yol açabilir. Erektil disfonksiyon 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerde sıklıkla görülmektedir.

Erektil Disfonksiyonun Nedenleri

Erektil disfonksiyonun ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenler organik, psikojenik ve mikst olmak üzere 3 ana başlıkta toplanabilir. Nedenlerin birbiri ile ilişkili olduğu da unutulmaması gereken önemli noktalardan biridir.  Organik nedenler sonucu ortaya çıkan erektil disfonksiyonda, kişi performans anksiyetesi de yaşamaya başlar. Bu durum ise zamanla, erektil disfonksiyonun daha da ilerlemesine yol açar.

  • hipertansiyon
  • kalp damar hastalıkları
  • parkinson
  • epilepsi
  • ilaç kullanımı
  • alkol madde kullanımı
gibi nedenler organik nedenler olarak sayılabilir.

Erektil Disfonksiyonun Psikolojik Nedenleri

Erektil disfonksiyonun alt yapısını oluşturan yani kısaca “hazırlayan” nedenleri sıralamak gerekirse; ne yazık ki toplumumuzda doğru cinsel bilginin eksik olması, kişilerin ailelerinden gelen yetiştirilme biçimleri, travma yaratmış bazı cinsel deneyimler, baskı altında geçirilmiş bir çocukluk ve ensest ilişki sayılabilir.

  • Cinselliğe bakış açısı:

Bireyin ailesinin cinselliğe olan bakış açısı oldukça önemlidir. Ülkemizdeki çoğu ailede cinsellik bir tabu olduğu için birey cinselliği ayıp ya da günah olarak görebilir.

  • Cinsellikle ilgili yanlış bilgiler:

Bunun yanı sıra cinsellikle ilgili kulaktan dolma bazı yanlış bilgi ve inanışların da bu soruna yol açtığı söylenebilir. Erkeğin her daim cinsel ilişkiyi istediği, ve buna hazır olduğu fikri hakimdir. Bu fikir sonucunda erkeğin cinsellikte başarıya ulaşması, başarılı olması çok önemlidir kalıpyargısı ortaya çıkar. Erkek her zaman cinsel ilişkiyi yönetme sorumluluğunun kendisinde olduğunu düşünür.

Cinsel birlikteliğin sadece birleşmeden ve sertleşmeden ibaret olduğu düşüncesi, erektil disfonksiyona yol açan bir diğer önemli husustur. Cinsel terapi esnasında bu düşüncelerin sorgulanması, yanlış inanışların farkına varılmasını sağlamak, doğru cinsel bilgiye ulaşmak önemlidir.

  • İlişki dinamikleri:

Erektil disfonksiyonun ortaya çıkmasının bir diğer nedeni ise ilişkinin dinamikleridir. Partnerler arasındaki iletişim sorunları, tartışmalar, güven sorunları, cinsel çekimin yetersiz olması gibi nedenler olabilir. Partnerlerden bir diğerinin cinsel sorunu olması gibi bir durumda da erektil disfonksiyon oluşabilir. Bağlanma korkusu, sağlıkla ilişkili birtakım kaygılar yaşamak, stres yaratan bazı yaşam olayları da (örneğin iş kaybı gibi) neden olabilir.

  • Performans anksiyetesi:

Erektil disfonksiyonun sürmesine neden olan sorun ise performans anksiyetesi yaşamaktır. Bireyin cinsel birleşmenin yaşanıp yaşanmayacağına dair endişesi cinsel birlikteliğin baskı ve stres altında yaşanmasına neden olur.  Depresyon, alkol ve madde kullanımı da bu bozukluğun sürmesinde etkili bir faktördür.

Erektil Disfonksiyon Tedavisi

Peki bu durumu aşmak için ne yapılmalı? Erektil disfonksiyon çok sık rastlanan ve tedavisi mümkün bir bozukluktur. Çevremizdeki insanlardan, çözüme yönelik kulaktan dolma bilgiler alarak çözüme ulaşmaya çalışmak yerine bir uzman yardımı almak yerinde olacaktır. Çift ve cinsel terapi ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Bir cinsel terapist ile işbirliği içinde çalışarak iyileşme sağlanabilir. Cinsel terapi yardımı ile kaygılarınızın üstesinden gelebilir, cinselliğe ilişkin yanlış inanç ve bilgilerinizin değişmesini sağlayabilirsiniz.  Siz de böyle bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız iyileşme yolunda bir adım atmak için Etilerdeki psikolojik danışmanlık merkezimizdeki cinsel terapistimizden yardım alabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir