Ergen Bireylerde Öfke Kontrolü

Ergenlik dönemi, bireyin gelişim süreci içerisinde çocukluk döneminin bitişiyle başlayıp fizyolojik olarak erişkinliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemdir.

Ergenlik döneminde görülen duygu durum değişimlerinin nedenlerine değinecek olursak ihtiyaçlarının karşılanamaması, yeterince doyum sağlanamaması,kendini yalnız hissetmesi bu değişimlerin sebepleri olabilmektedir. Bu ihtiyaçları karşılandığında birey mutlu olur yoksa endişelenir ve öfke duyabilir.

ÖFKE NEDİR ?

Öfke insanın doğuştan getirdiği ve yaşamın ilk yıllarında gelişen, çocuk veya ergenlik döneminde artış gösteren bir duygudur.

Doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere karşı verilen son derece doğal, evrensel, saldırganlık ve şiddet içermeyen, hayatı zenginleştiren yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan duygusal bir tepkidir.

NEDEN ERGEN BİREYLER ÖFKELENMEYE DAHA YATKINDIRLAR ?

Ergenlik döneminde birey ben kimim, neye sahip olmaya başlıyorum gibi sorular sorar ve çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine geçiş evresinde kimlik ve rol kazanma süreçlerine girerler. Zihinsel ve ruhsal yönden tüm bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırken öfkelenirler ve kendilerini topluma kabul ettirmeye çalışabilirler. Bu kişilik arayışlarında duygular arası geçiş çok hızlı ve yoğun olduğundan çabuk öfkelenmelerinin altında duygu karmaşası da yatıyor olabilmektedir.

Ergenlik dönemi bireyin kendi içinde ve dış faktörlerin  arasında geçen çetrefilli, stres ve fırtınalar dönemidir.

Hormonal değişimler bir yana aile içi problemler, dahil olmaya çalıştığı arkadaş çevresi,okul ve sınav kaygısı gibi konularla baş etmeleri gerekmektedir. Ergen birey bu alanlarda meydana gelebilecek sorunlarla karşılaştığında ise öfkeli tutumlar sergileyebilir.

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi yaşadıkları için kendilerini bir boşlukta görüyor gibi hissederler. Çünkü insan kendini dar bir kapıdan sancılı bir geçiş yapıyor gibi hisseder. O yaştaki birey, hiçbir şeyi net algılayamaz. Bu nedenle  kendilerini bir bilinmezin içinde algılar, sürekli gergin ve ufak şeylerden dahi öfke duyan bir birey haline gelir.

BU DÖNEMDE EBEVEYNİN TUTUMU NASIL OLMALIDIR ?

Çocuklar, aile ve çevre faktörlerine bağlı olarak öfke içeren duygu ve davranışlarını geliştirirler.

Ebeveynlerin çocuklarını dinlemeli ve öfkenin saldırıya dönüşmesine fırsat vermeden öfkenin altında yatan nedeni bulmalı ve çözüm odaklı yaklaşım sergilemeleri gerekmektedir.

Ebeveynlerin çocukları ile sağlıklı ve yargılamadan iletişim kurması gerekmektedir.

Siz de bu ve benzeri bir durum yaşadığınızı düşünüyorsanız Etiler Beşiktaş’ta bulunan uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir