Ergenlik Döneminde İnternet Bağımlılığı

Teknoloji çoğu durumda hayatımızı kolaylaştırsa da çoğu zaman beraberinde bir takım güçlükleri de getirir, internet bağımlılığı da ne yazık ki bunlardan birisidir. Ergenlik döneminde internet bağımlılığı da sıkça rastladığımız durumlardan biridir. Ergenler arkadaşlarıyla dışarıda oyun oynamak, sohbet etmek yerine vakitlerinin çoğunu evde bilgisayar ve telefon başında sosyal medyayla ilgilenerek geçirmektedirler. İlk başlarda bu faaliyetler ergenlere keyif verse de internet başında geçirilen sürenin uzaması internet bağımlılığına yol açmaktadır.

İnternet bağımlılığı diğer bağımlılıklardan farklı olarak çok küçük yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.Bu durum kişinin okul, aile ve arkadaşlık ilişkilerini ve sosyalleşmeyi etkilemektedir. Bir çok ebeveyn bu durum karşısında ne yapacağını bilememekte, bu sorun evde bir çatışma haline gelmektedir.  İnternette geçirilen sürenin denetlenmesi ve girilen sitelerin güvenli olup olmadığı denetlenmelidir.

İNTERNET BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ

  • İnternet başında geçirilen sürenin azaltılması gerektiğinin farkında olunsa da azaltamamak
  • İnternet başında geçirilen sürenin gittikçe artması
  • Aile, arkadaş ve okula verilen önemin azalması
  • Yeri doldurulamayan boşluk hissi, bilgisayardan ayrı kalındığında sinirlilik ve huzursuzluk
  • Bilgisayar başında kendini iyi hissetme
  • İnternet başındayken zamanın farkında olmamak, kontrolü kaybetmek
  • Sorumlulukları yerine getirememe
  • Sosyal izolasyon
  • İnternet kullanımı konusunda kendini aşırı savunma
  • Uykusuz kalma ve yorgunluk

İNTERNET BAĞIMLILIĞINDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

İnternet başında geçirilen sürenin ne kadar olduğu ve bu sürenin ergenin okul, aile ve arkadaşlık ilişkilerini nasıl etkilediğinin takip edilmesi önemlidir. Sürenin kısıtlanmasında ergen de söz sahibi olmalı, kararlarının sorumluluğunu alabilmelidir. Ebeveynler her şeyden önce kendi alışkanlıklarını da gözden geçirmelidirler, örnek alınacaklarını unutmamaları gerekmektedir.  İnternet kullanımını tamamen yasaklamak olumlu bir sonuç doğurmayacaktır. Bunun yerine internete ne kadar süre ayrılacağına ve internette neler yapılacağına ilişkin ortak aile kararları belirlemek faydalı olabilir.  Bilgisayar çocuğun odasında olmamalı, ortak bir alanda bulunmalı böylelikle çocuğun bilgisayarı kontrolsüz bir şekilde kullanmasının önüne geçilmiş olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra çocuğa alternatifler sunmak da önemlidir.  Aile içi yapılabilecek etkinlikler, sinema, tiyatro, müzik kursu, dil öğrenimi, spor gibi faaliyetler için zaman yaratılmaya çalışılmalıdır.  Ergenlerden aile sorumlulukları konusunda işbirliği rica edilmesi gerekmekte ve  bunları yerine getirme konusunda desteklenmelilerdir. Ebeveynlerin çocuklarının isteklerini ve ihtiyaçlarını dinlemesi, sorunlarına zaman ayırmaları da büyük önem taşımaktadır. Böylece gençler kendilerini yalnız hissetmeyecek, anlaşılamıyor olduklarına dair inançları ortadan kalkacaktır. Günde en az 8 saatin uykuya ayırılması da internet bağımlılığından kurtulma konusunda fayda sağlayacaktır.

Siz de bu ve benzeri bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız Etiler Beşiktaş’ta bulunan danışmanlık merkezimizdeki uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir