‘Erkek arkadaş, sevgili, flört, sözlü, nişanlı… ’ bunlar bir yuvanın kurulmasına doğru yol alırken kişilerin birbirine verdiği isimler ve sıfatlardır. Bu aşamalarda ilişkiye has güzellikler ve zorluklar pek tabi olur. Çünkü her ilişki kendine özgü özellikler barındırır. İyi bir kişiyle iyi bir ilişki yaşamak ve bunu evlilikle taçlandırmak ise herkesin hayalidir. Peki, çiftlerin evliliğe doğru aldığı yolda karşılaştığı zorluklar nelerdir? Ve nasıl çözüme kavuşturulmalıdır?
Herkes bizzat yaşayarak veya dolaylı yollarla bu sorunları bilir ve tecrübe eder. Tabi bu evrede işler ciddiye bindiği için sorumluluk artar ve çiftlerin üzerindeki baskının rehavetiyle en ufak detaylar bile ciddi tartışmalara yol açar. İlişkinin getirdiği roller farklılaşmaya başladığı için beklentiler değişir. Bu da kişilerde uyuşmazlığa yol açabilir. Sağlıksız bir evliliğin hiç kuşkusuz en büyük nedeni çiftlerin birbirini yeterince tanımamasıdır. Düşünceler yeterince bilinmezse yargılamalara yol açar, ilişki bu şekilde yıpranır. Çiftler birbirinin beklentilerini tam olarak anlayamadığı için beklentilerini karşılayamaz ve sorunlar büyür. Bu aşamada durumu içinden çıkılamaz hale getiren ise sağlıksız iletişimdir. Gerektiği gibi iletişim kuramamak karşılıklı ‘değişim’ ithamlarını beraberinde getirir. Ve iletişim kopma noktasına gelir.
Önemli bir diğer sorun da işin maddi kısmıdır. Bu konu, ailelere ve çiftlere büyük baskılar yapar. Ailelerin beklentileri doğal olarak yangına körük taşır. Her iki aile de tabiri caizse ‘Parayı verdim düdüğü çalayım.’ der. Bu da aileler arası çekişmeleri arttırır. Hele ki ailede evlenen ilk çocuk onlarsa aileler daha baskın roller alır. Bir zaman sonra çiftler ikinci-üçüncü plana atılır.
Evlilik Öncesi Sorunlarla Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Peki, bu sorunlar nasıl aşılmalıdır? Çiftler veya çiftlerden daha heyecanlı aileler neler yapabilirler? Pek tabi değişen şiddetlerde tartışma ve sorunlar her çift arasında gerçekleşir. Bunlar yoksa ilişkide bir şeyler yanlış gitmiş, o ilişkide bir boyun eğen var demektir. Yani kısaca hiç sorun olmaması bir sorun olabilir. Sorunların ve tartışmaların en büyük çözümü ise her türlü ilişkide emniyet sibobu görevi gören EMPATİ’dir. Empati her ilişkide bir şeylerin çözüme kavuşmasını hızlandırır. Çünkü hatanın kaynağı çözümün en büyük anahtarıdır.
Biraz daha kompleks çözümler ise ilişkiye ve ailelere has olabilir. Lakin her evlenme aşamasında olan çiftin alması gereken önlemler olmalıdır. İlişkiler sağlam temellere oturtulduğu takdirde sallayan kişiler olsa da yıkılması güç olur. ( Unutmayın ki bir şey sallantıdaysa onu sallayan biri mutlaka vardır.) Gelin bu önlemleri akılda kalması daha kolay olsun diye madde madde sıralayalım:
- Ortak dil!
Sevgi her zaman kendi diliyle konuşur. Sevdiğiniz insanla kimsenin bilmediği bir anlaşma şekliniz mutlaka vardır. Bunu herkese karşı korumanız faydanıza olacaktır.
- Net duruş!
Çiftlerin evlilik kararını aldığında nasıl bir yol izleyeceğini en başında ailelere korkusuzca, kararlı bir şekilde açıklamaları kontrolü ellerinde tutmalarını sağlar. Kontrolü elinizde tutun gençler!
- Birbirinize sahip çıkın!
Çiftlerin ve ailelerin unutmaması gereken şey şu ki; yuvayı kuran ve içinde yaşayacak olan kişiler evlenecek kişilerin kendileridir. Nasıl, ne zaman, nerede vs. olacağına karar veren çiftler olmalıdır. Karar almaktan ve uygulamaktan korkmayın!
- Tartışmalarınızın ve sorunlarınızın aranızda kalmasını sağlayın!
Ailelere yansıtmayın. Aynı şekilde aileler de karşı tarafla yaşadığı sorunu çiftlere yansıtmamalıdır.
- Ailelerinizin görüşlerini müstakbel eşinize taşımayın.
Örneğin annem senin şu huyunu sevmedi…
*) EMPATİ YAPIN!
Son olarak ailelere bir şeyler söylemek gerekirse;
Çiftlerin heyecanlarına ve isteklerine kulak verin. Onlara boyun eğdirmek yerine el uzatmanız birlikte hareket etmenizi daha kolay hale getirir. Kendi yapamadıklarınızı onlarda gerçekleştirmeye çalışmayın. Onlara tepelerinde değil, yanlarında olduğunuzu hissettirin.
Bu yola baş koyan herkese şimdiden mutluluklar dilerim. Eğer sorunları çözmekte güçlük çekerseniz işinin ehli bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.