Evlilikte Psikoloji ve Sorunların Yönetimi

Çift Olmak Ne Demektir?

Çift olmak kişinin benliğini bir başkasının benliği ile birleştirmesi, kişiliğini geliştirmesi ve mutlu olmasını sağlamaktır. Bununla beraber evlilik ise karşılıklı bir dayanışma, toplumsal kabul görme ile gerçekleşmiş bir anlaşma ve tüm toplumsal engelleri ortadan kaldırarak cinsel gereksinimlerin karşılıklı olarak karşılanmasına izin verilen bir kaynaştırmadır.

Evlenince Neden Sorunlar Artar?

Evlilik ve eş seçimi insan hayatındaki en önemli kararlardan biridir. Bireyler evlilikle birlikte evliliğin getirisi olan sorumlulukları da üstlenmektedir. Bu sorumluluklar kişiye bir anda yüklendiği için evliliğe alışma süresi artmaktadır. Çiftler evlenince aynı evde yaşamaya başladıklarında birbirlerinin bugüne kadar görmedikleri yanlarını görüp bazı davranışlardan hoşlanmayabilirler. Böyle durumlarda ortaya çıkan çatışmalarda sakin kalıp çözüm odaklı yaklaşmak evliliğin temelini güçlendirir. Her sorun çiftlerin birbirleriyle olan bağlarını güçlendirmek için sunulmuş bir fırsat demektir. Unutmamak gerekir ki her iki taraf için de yeni bir hayat olan evlilik, özveri ve şefkat ister. Mutlu evliliklerde çiftler, sevildiğini ve önemsendiğini görmek, takdir edilmek ve önemli konularda fikirlerinin alınmasını ister.

Evlilikte Karşılaşılan Genel Problemler

Evlilikteki sorunların başlıcalarından biri iletişimsizliktir. Çiftler birbirleriyle sohbet etmez, konuşurken dinlemez ve önemsemezse ya da bir tartışma anında devamlı üste çıkmaya çalışıp suçlamaktan vazgeçmezse bu mutsuz ortam bir süre sonra iki tarafa da zarar verecek hale gelir.

Çiftler ilişkilerine üçüncü bir kişiyi dahil etmemelidirler. Evlilik içinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı eşinizi ailenize ya da dostlarınıza anlatmanız ilişkinizdeki güven bağını zedeler. Çözümünde zorlandığınız sorunlarınızda destek almanız gereken kişi psikologlar olmalıdır.

Maddi konular evlilikteki kavgaların büyük sebeplerinden biridir. Parayı bir güç kaynağı olarak görüp üstünlük kurmaya çalışmak evlilikte rekabet ortamı oluşturur. “Para kimin elindeyse söz ondadır.” anlayışı diğer tarafın gururunu kırar. Böyle konularda aradaki dengeyi iyi sağlamak gerekir. Konu bir tatil ya da eve alınacak herhangi bir şey bile olsa eşler karşılıklı fikir alışverişi yaparak ortak hareket etmelidirler.

Eşinizi evlilikle birlikte istediğiniz kalıba sokmaya çalışmamak gerekir. Herkesin kendi varlığını ortaya koyan belli başlı özellikleri vardır. Eşler buna saygı duymayıp sadece o özellikleri kendisi sevmediği için karşı tarafı değişime zorlamamalıdır. Unutmayınız ki eşiniz sizin çocuğunuz değil, ona her şeyi baştan öğretiyormuş gibi yaklaşmanız aranızdaki ilişkiye zarar verir.

Çocuk Dünyaya Gelince Neden Çatışmalar Artar?

Çiftler, karı-koca olmaya daha tam manasıyla alışamadan çocuk sahibi olurlarsa yüklendikleri sorumluluk daha da artacağından böyle büyük bir mutluluğun farkına varamayabilirler. Genellikle böyle durumlarda ilk çocuk evlilikte krize sebebiyet verir. Çiftlerin bebek doğduktan sonra zamanlarının büyük çoğunluğunu bebeğe ayırmaları birbirlerini ihmal etmelerine neden olabilir. Bu da aralarında daha önceden çözülmemiş sorunlar varsa onların büyümesine, özellikle annenin uyku düzeninin bozulmasıyla bedenen ve ruhen yorulmakla birlikte ilişkideki sorumlulukları yerine getirememeye, dolayısıyla tartışmalara sebep olabilir. Böyle anlarda eşler birbirlerine destek olmalı ve annenin üzerindeki yük hafifletilmelidir. Kocanın, eşinin geçirdiği bu duygusal ve fiziksel değişimin farkına varıp anlayışlı olması gerekir.

Anneler, çocuk doğduktan sonra dünyadaki bütün vasıflarını bir kenara bırakıp sadece anne olmaları gerekiyormuş gibi düşünüp hareket etmemelidir. Bu düşünce bir süre sonra sizi esir düşmüş gibi hissettirip eski rahat günlerinizin özlemini arttırabilir. Anne-çocuk arasındaki kuvvetli bağ, anneyi bu düşünceye itse de anne dengeyi iyi kurmalıdır. Dengeyi kurmak zor olsa da bu konuda zaman en iyi yardımcınız olacaktır.

Evlilikte, çocuk gibi değişimlere karşı direnmeyin. Değişime ayak uydurun ki tadını çıkartabilesiniz. Bu değişime ne kadar çabuk ayak uydurur ve alışırsanız karı-koca ya da ebeveyn-çocuk ilişkiniz sağlıklı temellere dayanır. Mutlu aileler, mutlu çocuklar yetiştirir.

Her evlilikte sorunlar olabilir, önemli olan birbirinizi anlamak, iletişim kurmak ve karşılıklı sevgi, saygıyı her zaman sürdürebilmektir. Baş etmekte zorlandığınızda çift terapisi desteği almaktan çekinmeyin.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir