Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlıklı bir hamilelik ve doğum geçirebilmenin ön koşullarından biri iyi beslenmektir. Anne adayları hamilelik dönemlerinde birçok alışkanlıklarını değiştirir ve daha dikkatli olmaya çalışırlar. Değişmesi gereken alışkanlıklardan biriside beslenme şekli olmalıdır. Çünkü hamilelikte beslenme hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğinin sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bebeğin tek besin kaynağı annesidir. Eğer bebek iyi beslenecekse bu ancak annesinin aracılığında olur.

Sağlıklı ve doğru beslenen anne adayları bebeğinin fiziksel gelişimiyle birlikte zihinsel gelişimini de desteklemektedir. Böylelikle anne adayının hamilelikteki doğru beslenmesi, aslında bebeğinin geleceği için yaptığı bir yatırımdır.

Hamilelikte beslenmenin en önemli kuralı az ya da çok değil, yeterince ve her besin grubundan gerektiği kadar alabilmektir.

Hamilelikte Beslenme

SU: MUCİZEVİ SIVI

Yeterli miktarda su tüketmek, hamilelik süresince günlük sağlık rutinin en önemli ögelerinden biridir. Her yönden daha iyi bir bedensel işlev ve bedeni suya doymuş halde tutmak için su ve sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir.

Su, beden içerisindeki dokulara ve kasalara ihtiyaçları olan temel besinleri ulaştırır. Aynı zamanda toksik atıkları bedenden eleyip çıkartarak sindirime de yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı bir beden sıcaklığını da muhafaza etmeye yardımcı olur.

Anne adaylarının hamilelik sürecinde sıklıkla karşılaştıkları idrar yolları ve solunum yolları enfeksiyonları, bebeğin amniyon sıvısında azalma, kabızlık, ishal, erken doğum gibi pek çok sorunun önüne geçebilmenin tek anahtarı bol su içmektir. Bununla birlikte hamilelikte gereğinden daha az miktarda su içmek anne adaylarının kronik yorgunluk, halsizlik, bitkinlikten şikayetçi olmalarına sebep olabilir.

Genel olarak, hamile bir kadının günde iki litreye yakın su içmesi önerilmektedir. Eğer anne adayının hareketlilik düzeyi fazla ise ve hava sıcaklıkları yüksekse elbette daha fazla su içmesi gerekir. Aslında annenin ne kadar su içmesi gerektiğini belirlemesi oldukça basittir; bedeni ona, ne kadar içmesi gerektiğini söyleyecektir.

Aynı zamanda idrar rengine bakarak da yeterli miktarda su tüketilip tüketilmediği kolayca anlaşılabilmektedir. Düzgün şekilde sıvı alan bir beden açık limonata renginde idrar çıkarır. Eğer idrar daha koyu bir sarıysa, düzenli olarak daha fazla su içilmeli ve protein tüketimi de arttırılmalıdır.

BOL PROTEİN

Protein beslenme programının temel taşıdır. Hamilelik döneminde, hücreleri güçlendiren ve yapılandıran proteine olan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için anne adayının protein içeriğinin zengin olduğu gıdaları tüketmelidir.

Protein; çökelek peyniri, süt, dondurma, donmuş yoğurt, peynirler (kamembert, krem peynir ve rokfor gibi peynirler hariç), güvenilir balık, fıstık ezmesi, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, ciğer, jambon, yumurta, tereyağ, sebzeler, sert kabuklu yemişler ve çekirdekler (yüksek değerli kaynaklar) ve meyveler gibi maddelerin içeriğinde bulunur.

HAMİLELİKTE GÜVENİLİR BALIK

Omega 3 içeren güvenilir balık veya balık yağı alımı da arttırılmalıdır. Satın almadan önce olası civa kontrolünün yapılması unutulmamalıdır.

YEŞİL GIDALAR

Hem metabolizmayı hızlandıran hem de vücudu canlandıran yeşil gıdalar hemen herkesin beslenmesinin önemli bir parçası olmalıdır. Bu bağlamda bu gıdalar hamilelik beslenmesinde de kıymetlidir.

Bunlar: koyu yapraklı çiğ gıdalar, kereviz, yeşilbiber, elma, brokoli, bezelye, avokado, taze fasulye, brüksel lahanası, kuşkonmaz, lima fasulyesi, karalahana, pazı, üzüm, misket limonu, pancar, kabak, karahindiba, marul, ıspanak (kalsiyum emilimini kısıtlayabileceğinden sadece ara sıra), roka, sultani, bezelye.

TURUNCU GIDALAR

Bu dönemde turuncu gıdaları da unutmamak gerekir. Bunlar: sakız kabağı, yer elması ve tatlı patates, kavun kantalop, portakal, şeftali, kayısı, nektarin, balkabağı, mandalina, havuç, biber (çiğ ve pişmiş).

KIRMIZI GIDALAR

Kırmızı besinler, günlük beslenmemizde de bulunması gereken faydalı besinlerdir. Kırmızı renkli besinlerde bulunan antioksidanlar, aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı korumada görev alırlar.

Bunlar: karpuz, çilek (böcek ilacı sıkılmamışsa), biber (çiğ veya pişmiş), domates, elma, ahududu, kiraz, van muzu (uçkun), kırmızı patates, paprika, kırmızı turp.

KAÇININ!

Bebek sahibi olmaya karar veren kadın daha gebelik gerçekleşmeden 3-6 ay öncesinden başlayarak beslenme alışkanlıklarını sağlıklı yönde değiştirmelidir. Bu sayede kadının vücut fonksiyonları çok daha iyi çalışacaktır. Aynı zamanda gebelik gerçekleştiği zamanda da sağlıklı beslenme kurallarına daha kolay adapte olabilecektir.

Alkol, kafein, nikotin, işlenmiş etler (sosis, şarküteri tipi et, sucuk, ciğer salamı), çiğ balık (istiridye, suşi ve diğerleri), gereksiz yağlar (kızarmış yiyecekler, patates kızartması, fast food yemek), beyaz gıdalar (rafine şeker, beyaz un ürünleri, beyaz pirinç, beyaz patates), şekerleme (besleyici değeri olmayan, boş kaloriyle dolu şekerler) gibi ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Not: Eğer özel şartlar barındıran bir hamilelik yaşıyorsanız ya da besinler açısından dikkate aldığınız özel noktalar varsa bir beslenme uzmanına veya diyetisyene danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir