Hamilelikte Duygu Değişimleri ve Karmaşası

Kadınların hamilelikte duygu değişimleri yaşamasının nedenleri neler olabilir ve ne yapılmalıdır? Sizin için blog yazımızda anlatmak istedik! Yorum ve sorularınızı da aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz. Hamilelik, çiftlerin hayatını başlı başına değiştiren bir dönemdir. Bu dönem süresince anne ve baba adayları kendilerini kazanacakları bu yeni sosyal role hazırlama fırsatı bulurlar. Artık birey olmanın yanında yeni bir role daha sahiplerdir; anne ve baba rolü. Bu dönemde anne adayı bir takım fizyolojik değişimler geçirir ve tabii bu değişimler kişinin psikolojisini etkileyebilir. Anne adayının tecrübe ettiği bu değişimlerin yanısıra baba adayı da bir takım süreçlerden geçer ve kimi zaman bu süreç çiftler için yıpratıcı olabilir.

Hamilelikte Hormonal Değişim

Anne adayının hamilelik sürecinde vücudunda bir takım değişimler oluşur. Hem fiziksel hem de hormonsal olan bu değişikler kişinin psikolojisini etkileyebilir. Duygusallık, alınganlık ve hassaslık bu dönemde en sık görülen duygulardır. Kişide duygu değişimlerine neden olan bu değişikler hem bireyi hem de çifti etkileyebilir.

Hamilelikte Fiziksel Değişim

Hamileliğin kadında yarattığı bir diğer değişim ise fiziksel değişimdir. Süreç boyunca anne adayı kilo alır ve bu görüntüsünden memnun olmayabilir. Vücudunun şeklinin bozulduğunu, sarktığını veya doğumdan sonra eski kiloya dönmekte zorlanıp zorlanmayacağı gibi düşünceler kişiyi zorlayabilir. Bunun yanısıra hissedilen bulantı, halsizlik ve yorgunluk da anne adayını olumsuz etkileyen etkenlerden biri olabilir. Burada hatırlanması gereken en önemli nokta bu dönemin geçici olduğu ve kişi istediği takdirde eski haline dönebileceğidir. Bu noktada baba adayının partnerine hissettireceği destek ve sevgi hissi, her şeyin çözümünde yapıcı etki sağlayacaktır.

Hamilelikte Gelecek Kaygısı

Aileye yeni katılan bebek, her iki tarafı da hem psikolojik olarak hem de maddi açıdan zorlayabilir. Bu noktada en önemli nokta bireyin gelecekle ilgili duyduğu kaygılar ve bunlarla nasıl başa çıkacağıdır. Özellikle anne adayını etkileyen belirsizlik, hamilelikte duygu değişimleri ile bazen başa çıkması zor bir duruma neden olabilir. Doğum nasıl olacak, bebek sağlıklı olacak mı veya bebekli bir hayat nasıl olacak tarzı sorular bu dönemde düşünülmesi gereken sorulardır ve unutulmamalıdır ki hamilelik süresince bu sorulara yanıt vermek için kişilerin yeterli zamanı olacaktır.

Hamilelikte İlişki Problemleri

Bebek bekleyen çiftlerin halihazırda yaşadığı sorunlar olabilir. Bununla birlikte iyi giden bir ilişkide de  gelecek olan bebeğin yarattığı etki de sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar her ilişkide yaşanabilecek olup içinden çıkılması imkansız durumlar değildir. Unutulmamalıdır ki çiftler birbirine karşı anlayışlı olduğu ve birbirlerini destekledikleri durumlarda sorunları aşmak çok daha kolay olacaktır.

Hamilelikte Duygu Değişimleri İçin Ne Yapılabilir?

-Hamilelik döneminde yaşanan sorunlar hususunda unutulmamalıdır ki bu geçici bir süreçtir ve çiftlerin birbirine destek vermesi ve birbirinin yanında olması her iki taraf için de olumlu etki yaratır. Bu sayede çiftin hamilelik dönemini daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
-Sorunlara odaklanmaktan ziyade aileye yeni katılan bebeğin getireceği güzellikler ve sevgi hissi sorunların aşılmasında her iki tarafa da yardımcı olacaktır.
-Bebek gelince yaşanacaklar, duygular ve sorumluluklar hakkında konuşulması ve çiftlerin karşılıklı hayaller kurması gelecek hakkında daha olumlu bir bakış açısına sahip olma konusunda yardımcı olabilir.
-Aile bireylerinden alınacak destek, çifti her anlamda rahatlatabilir ve sorunlarla başa çıkmada yardımcı olabilir.
-Hem kadının hem de erkeğin kadının yeni vücut imajını kabullenmesi bu noktada önemlidir.
-Hiçbir insanın mükemmel olmadığı ve anne baba olunca da mükemmel ebeveynler olmak zorunda olmadığının hatırlanması kişiyi rahatlatır.
Bunların yanısıra çiftler sorunlarını aşmada zorluk yaşarlarsa terapi desteğine başvurmaktan çekinmemelilerdir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir