Ara sıra işlerimizi erteleyerek, başka bir zaman yaparım diye düşündüğümüz olmuştur. Ancak bu durum bizim için sürekli bir hal almaya başladıysa bazı şeyler yolunda gitmiyor demek olabilir. Çoğunlukla ertelediğimiz işlerimiz önümüze daha büyük bir stresör olarak geri dönecektir. Ayrıca günlük hayatta işlevselliğimizi de azaltan bu durum literatüre Procrastination, dilimize ise ‘’erteleme hastalığı’’ olarak geçmektedir.
Genellikle erteleyen kişiyi etkileyen işin kendisi değil, işin ne kadar zor olduğunu düşünmek ve bunun sonucu olarak yapılması gereken işleri ertelemesidir. Çünkü bu durum yapılacak işin gözümüzde daha da büyümesine sebep olacaktır. Bu durumun sonucunda ise kaygı ve stres seviyesinde artış olacağından, kişi işlerini yapmakta daha çok zorluk yaşayacaktır. Mason Cooley’nin de dediği gibi; ‘’ertelemek kolay şeyleri zor hale, zor olan şeyleri de çok daha zor hale getirir.’’
Bekleyen işlerin artması bazen kişiyi umutsuzluğa sürükler. Kişi hiçbir çaresinin kalmadığına inanmaya başlar. Bu durumda yapılması gereken; durumun ne kadar zorlaştığı değil, bekleyen işlerden hangisine başlamak gerektiğidir. Sadece işe başlamak bile size işi bitirmek için gerekli motivasyonun bir kısmını sağlayacaktır.
Erteleme Hastalığı ve Nedenleri – Her Şeyi Son Ana Bırakmak
*Mükemmelliyetçilik
*Motivasyon eksikliği
*Kişiye uygun olmayan görev, sorumluluk seçimi
*Başarısızlık şeması, yani ‘’zaten başaramam’’ inancı.
Erteleyen Kişiler İçin Öneriler;
1-Kısa yürüyüşler yapın: Dışarıda bir süre vakit geçirmek size zihinsel ve bedensel açıdan enerji sağlayacaktır.
2-Bölünmeyecek zamanlar seçin: Ortamınızı öyle ayarlayın ki yapacağınız işe başladığınızda aileniz evcil hayvanlarınız veya arkadaşlarınız sizinle o işi bölecek şekilde temas kuramasın. Telefonunuzu sessize alın, sosyal medya hesaplarınızla veya maillerinizle ilgilenmeyin, çalışacağınız odanın kapısını kapatın ve gerekiyorsa açıkça sessizlik rica edin. Odanın ısısı, ışığı ve dağınıklığı bile kişiye göre çalışmasını bölebilecek bir etken olabilir.
3-Kendiniz için en iyi zamanı bulun: Herkesin gün içinde en verimli olduğu bir zaman dilimi vardır. Örneğin; bazı insanlar günün ilk ışıklarında uyanıp ders çalıştıklarında daha çok verim aldıklarını bazıları ise gece vakitlerinde çalışmanın kendilerine daha çok verim sağladığını söylerler. Bu zamanı tespit edin ve çoğunlukla bu zamanları çalışmalarınız için ayırın.
4-80/20 kuralını uygulayın: İşin %80’i bittiğinde olmuş kabul edin kalan %20’yi geri bildirimlere ve gördüğünüz eksiklere göre tamamlayın.
5-Her gün bir işi yapın: Başlamadan önce düşünün, ‘’ bugün yapacak tek bir şeyim olsa, neyi yapsam en iyi olurdu’’
6-İşleri parçalara ayırın: Özellikle büyük işleri bölün. Her iş birden çok alt parçaya bölünebilir. Böylelikle yapmanız gereken büyük bir dağı aşmak gibi değil, kolaylıkla geçilebilecek ufak tepeler haline gelecektir.
7-En kolayları önce halledin: İşi böldükten sonra 10 dakika veya daha kısa bir sürede halledebilecek bir iş varsa ilk önce onunla başlayın. Böylelikle bir işi yapmanın ne kadar kısa süreler aldığını göreceksiniz.
8- Kısa aralar verin: 25 dakika çalışın ve 3 dakikalık kısa aralar verin.
9-Kendinize hediyeler verin: Başta işinizi küçük parçalara ayırmıştınız şimdi ise o parçaların arasına küçük atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz. Sevdiğiniz bir kurabiye, gofret veya meyve…
10-Bir Venn diyagramı oluşturun: Büyük işlere girişmeden önce nereden başlamanız gerektiğine karar vermek için Venn Diyagramları çizebilirsiniz. Bunun içinse 3 tane çember çizip 1. Çembere “yapmanız gerekenleri”, 2. Çembere “yapmayı sevdiklerinizi” 3. Çembere ise “yapmaktan nefret ettiklerinizi” başlıklar halinde yazıp, işin alt maddelerini bu tabloya yerleştirip, “yapmanız gerekenler” ve”yapmayı sevdiklerinız” kümelerinde kesişen şeylerle işe başlayabilirsiniz.
11- Yeterince uyuyun: Eğer uykunuz geldiyse dikkatinizi dağıtacak şeylere daha kolay kapılırsınız. Yarım dikkatle yarım iş yapmaktansa uyuyun.
12- Neden yaptığınızı hatırlayın: Vaktinizi alacak bu işi neden yaptığınızı hatırlayın. Vereceğiniz cevaplar sizi motive edecektir.
13- Bitmişler listesi tutun: Her günün sonunda tamamladığınız işleri not edin. Bu sayede hepsini yapabilecek gücünüz olduğunu fark edeceksiniz.