Home Office (Evden) Çalışmak ve Kendini Yönetmek

1. Home office çalışanlar için çoğunlukla zaman kavramı esnek. Zamanı iyi kullanamadıkları için strese giriliyor. Öncelikle zamanı nasıl strese girmeden yönetebilirler?

Home office çalışan ya da çalışmayı düşünen herkesin ilk korku ve kaygısı zamanı yönetmek ile ilgili oluyor. Mesai kavramının net şekilde belli olmadığı, bunun yanı sıra bir yöneticinin de olmaması ve kuralları kendimizin koyması gereken bir sistem olan home office, koyduğumuz kurallara ve çizdiğimiz sınırlara uymamız dahilinde avantajlı bir çalışma sistemi haline gelmektedir. Öncelikle kendi çalışma düzenimizi belirlemeli, bu düzene sadık kalmaya çalışmalıyız. Zamanı yönetmek adına gün içinde yapılması gereken işleri planlamak, bir ajanda tutmak yerinde bir karar olacaktır. Sabah kalkacağımız saat, kahvaltı saatimiz işe ara vereceğimiz kısa molalar belli bir süreyi aşmamalıdır. Sabahları geç bir saatte uyanmak, uzun süre yapılan kahvaltı, işi bırakıp kahve molası verdiğimiz anların uzaması yapacağımız işin yetişememesine, iş kalitesinin düşmesine ve bunun sonucunda da yoğun bir stres ve kaygı yaşamaya sebep olacaktır.

2. Home office çalışanların çoğunun kendi işi ve bir yöneticileri yok, haliyle denetleme, yönetme mekanizmaları da tamamen kendilerinde. Bu durumda yoğunlaşma, odaklanma, hedef koyma ve gerçekleştirme gibi alanlarda çoğu zaman plansız ya da bilinçsiz ilerlenildiği için ya da nasıl ilerleneceği bilinmediği için strese giriliyor. Bu durumu nasıl yönetebilirler?

Kişinin öncelikle gerçekçi bir durum tespiti yaparak kendisinin nerede sıkıntı yaşadığını bulması ilk adım olacaktır. Sorun sistemi kurmaksa, daha önce bu yoldan geçmiş ve kendi sistemini kurabilmiş kişilerden fikir alabilir. Genel kabul edilmiş sistem kendisine uymuyorsa kendini bu sisteme uydurmaya çalışıp boşa kürek çekmek yerine kendine ve ihtiyaçlarına uygun bir sistem oluşturmayı deneyebilirler. Daha sonra sistemde günlük rutin içinde bozulma yaratıcı faktörler tespit edilip çözüm bulunmaya çalışılabilir. Örneğin mesele telefon ve sosyal medya ise telefon çalışma için ayrılan zaman diliminde rahatsız etme moduna alınabilir, sık sık içecek ya da yiyecek bir şeyler için kalkmak durumunda kalınıyorsa bunlar çalışma öncesi hazır tutulabilir ve hatta içecekleri istenen ısıda tutmak için termos temin edilebilir. Önemli olan sistemin işleyişini bozan yani sizin verimli çalışmanızı engelleyen ufak tefek unsurları tespit edip bunlara çözüm odaklı yaklaşmak olacaktır.

3. Herkesin karakteri ya da özellikleri home office çalışmaya uygun mudur? Erken kalmak, belli bir disiplinde evden çalışmak herkese kolay gelmiyor. Home office çalışmaya karar verirken kişi kendi ile ilgili nelere dikkat etmeli?

Herkesin karakteri home office çalışmaya elverişli olamayabilir. Örnek vermek gerekirse dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin bu sistem ile verimli olmaları pek de mümkün değildir. Bunun yanı sıra erteleme hastalığı olan bireyler de home office sisteminde sorun yaşamaya açık kişilerdir. İşlerin sürekli ertelenmesi, işlerin bir yığın haline gelmesi anlamına gelecek ve bu da birey için yıpratıcı bir süreç olacaktır. Erteleme hastalığının temelinde mükemmeliyetçilik yatar. Mükemmele yakın olmayan herhangi bir iş ise birey için asla yeterince iyi değil demektir. Home office çalışma şeklini benimsemek için bireyin disiplinli ve sorumluluk bilincinde olması gereklidir. Disiplin uygulanmadığı durumlarda işin aksaması hatta yetişememesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. İşlerin yetişememesi, üst üste biriken işler kişinin yoğun stres yaşamasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da performansta düşüş gözlenebilir. Bazı insanlar için de rahatlık, üretkenliğe engel bir durum haline gelebilir.

4. Home office çalışanlar için birlikte yaşadıkları aile ya da ev arkadaş/eş/sevgili ile zamanı yönetmek bir denge istiyor. Esnek çalıştığınızı bilen çevredeki kişiler ile farklı zamanlarda buluşma ya da zorunlu durumlarda (hastaneye gitmek vb) çalışma sistemini aksatabilir. Bu durumlarda kişi kendini ve etrafındakilerin isteklerini nasıl yönetmeli?

Home office çalışmanın bir diğer yönü ise çalışılan ortamda yaşayan insanlar ile ilişkide denge kurmaktır. Tek yaşayan bireyler için daha rahat ve çalışmaya müsait bir ortam varken, evli ve özellikle çocuk sahibi bireylerin çalışmak için daha fazla efor sarf etmesi gerekmektedir. Bir ev arkadaşı var ise onunla bu durumu konuşmalı ve sınırlar belirlenmelidir. Evli bir birey ise eşi ile çalışma saatleri hakkında bilgilendirici bir açıklama yapmalı, evin bir odasının çalışmak için ayrılması ve dekore edilmesi ve ofis ortamının olabildiğince eve yansıtılması gereklidir. Çocuk sahibi olan bireylerin ise işi ne yazık ki daha zor.

5. Home office çalışanlar iş yerinde sosyallik, iş arkadaşı ya da kendinden tecrübece üst kişilerle her gün vakit geçiremiyor. Bu durumun kişinin kariyer ve diğer gelişim özelliklerinde ne gibi etkisi olabilir? Bununla nasıl başa çıkabilir?

Home office çalışmanın önemli dezavantajlarının başında sosyallikten uzak bir çalışma şekli olması gelir. İş arkadaşı kavramı olmadığı için çoğunlukla yalnız çalışırsınız. Farklı insanlarla tanışma, yeni şeyler öğrenme, iletişim kurma gibi durumlardan ne yazık ki uzak kalırsınız. Bu dezavantajın etkilerini azaltmak ve kendinizi biraz daha sosyal hissetmeniz için şu öneriler faydalı olacaktır.

  • En azından haftada bir gün birkaç dışarıda insanların içinde çalışmak. Bunun için kafeler, kiralanabilen açık ofisler iyi birer alternatif olabilir.
  • İş yaptığınız kişilerle genelde WhatsApp ya da mail yoluyla haberleşiyorsanızda çok da uzun olmayan belirli aralıklarla yüzyüze görüşmeler ayarlanamız bulunduğunuz ortamdan çıkmanıza ve işinize sosyallik katmanıza faydalı olacaktır.
  • İster yüzde yüz internet üzerinden kendi işinizi yapıyor olun ister bir işyerine bağlı home ofice çalışıyor olun zaman zaman meslektaşlarınızla, eski iş arkadaşlarınızla, sizi kariyer anlamında besleyebilecek dostlarınızla bir araya gelmeye düzenli olarak vakit ayırın.
  • Kendinize verdiğiniz öğle yemeği molalarını, uzun kahve aralarını, çalışan arkadaşlarınızın molalarını denk getirmeye ve onlarla bir arada geçirmeye çalışabilirsiniz.
  1. Genel olarak home office çalışmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Home office çalışmanın avantajları

  1. Özgürlük
  2. Trafikte vakit kaybetmemek (özellikle de bir metropolde yaşıyor iseniz bu büyük bir avantajdır.)
  3. Daha fazla zamanı kendine ayırabilme şansı
  4. Maliyetin azalması
  5. Sağlıklı ve hijyenik yemek yeme şansı

Home office çalışmanın dezavantajları

  1. Performansın düşme ihtimali.
  2. Sosyallikten uzak bir yaşam
  3. Mesainin tüm güne yayılmış olması.
  4. Dikkat dağınıklığı
  5. Hareketsiz yaşam (kilo ve sağlık sorunları)
Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir