İntihar Girişimi ve Sonrası

İntiharın kısa bir tanımını yapacak olursak ; bir kimsenin, ruhsal ve toplumsal nedenlerle, yaşamına kendi eliyle son vermesi, kendini öldürmesidir. İntihar girişimlerinin bir kısmı maalesef ki ölüm ile sonuçlanırken bir kısmı ise intiharın gerçekleşmemesi nedeniyle bireyin hayatta kalması ile sonuçlanır.Fakat bireyin psikolojik olarak çökkün ruh haline bürünmesi ve geri kalan hayatının buna bağlı olarak pürüzlü geçmesi aslında bu intihar girişimin etkisidir.Bu intihar girişiminde birey kadar bireyin ailesi başta olmak üzere yakın çevresi de bu durumdan oldukça etkilenir. Bizler ise intihara teşebbüs etmiş yakınlarımız için neler yapabiliriz ve en önemlisi bu bireylere daha sonraki yaşamlarında nasıl bir yol gösterebiliriz gibi sorulara cevap aramalı, bu süreci en az hasarla atlatması için yanında olmalıyız.

Günümüzde intihar oranlarına bakıldığında bu oranın en fazla ergenlik dönemindeki bireylerde daha yüksek ölçüde yaşandığı görülmüştür. İntihar sebeplerine baktığımızda ise bir çok farklı konu başlığı dikkat çeker..Bunlardan bazıları ‘ yetersizlik hissi, hayattan zevk alamama, majör depresyon , önem verdiği / sevdiği bir insandan ayrılık hissi, ve kimi zaman ise çevresinde ki insanların daha da ilgisini kazanmak vb. gibi birçok yola başvurabilirler. İntihar, bazı insanlar için bir yardım çığlığı anlamına gelir. Kendini bu şekilde ifade etmeye çalışır.

Peki ya bizler bu bireyler için neler yapabiliriz?

Her birimiz, kimi zaman yakınlarımız içerisinde kendine zarar verme düşüncesi olan insanlar ile karşılaşabiliriz. Ne yapması gerektiğini bilemediği için intihara yönelmiş, umudunu kaybetmiş, depresif duygu durumu içerisinde olan yakınlarımız olabilir. Peki bu durumu yaşayan yakınlarımız için neler yapabiliriz? Özellikle de intihar teşebbüsünde bulunmuş ancak sonuçlanmamış durumlarda, bireyin bundan sonraki ruhsal durumunu iyileştirmek,bu travmatik olayı en az hasarla atlatması için ona yardımda bulunabilir miyiz?

1. Toplumda intihar edecek kişi intihardan bahsetmez şeklinde bir algı vardır. Bu tamamen yanlıştır. Mutlaka ciddiye almak gerekir.
2. Birisine intiharla ilgili düşüncesini sormaktan korkulmamalı, bu; aklında olmayan bir şeyi aklına getirmek değildir.
3. Depresyonda olan bir kişiyi mutlaka bir psikiyatriste ya da psikoloğa gitmesi yönünde cesaretlendirmek gerekir.İntiharların en sık nedeni depresyondur.
4. Yoğun alkol ve uyuşturucu madde kullananlarda intiharın daha fazla görüldüğünü unutmamak gerekir.
5. Daha önce intihar girişiminde bulunan kişiler tekrar intihardan bahsediyorsa mutlaka tedavi için teşvik edilmelidir.
6. İntihar etmeyi düşünen kişilerle tartışmak durumu zorlaştırır. Bu durumlarda mutlaka profesyonel yardım alması sağlanmalıdır.
7. İntihar riski olan ancak o an hemen hekime götürülemeyecek kişiler mutlaka gözetim altında tutulmalıdır. Bireyi, böyle zamanlarda yalnız bırakmamak gerekir.
8. Vasiyet yazan, intihar notu yazan ya da ciddi vedalaşan kişilerde intihar riskinin fazla olduğu bilinmelidir.
9. İntihar edeceğini söyleyen kişilerin bu konuşmasını sır tutarak saklamayın, hemen yardım arayışına girin.
10. İntihar düşüncesi olan kişiyle sorunu konuşmak ve umut aşılamak bir tedavi merkezine ulaşana kadar yapılabilecek en uygun yaklaşımdır.

İntihara karşı alınması gereken tedbirler

İntihar davranışını önleyebilmek; intihar riski fazla olan kişileri tanıyabilme ve bunların intihara teşebbüs etme isteklerini anlaşabilmekle mümkündür.

İntihar etmeyi düşünen kişiye daha çok tıbbi yardım yapmak, uyumlu bir kişi haline getirmek, kendisi ve sosyal çevresi ile barışık olması için çalışmak, bu hayatta değerli bir yerinin olduğunu ve işe yaradığını görmesini sağlamak tedavi için gereklidir. İntihar riski yüksek olan kişilerin özelliklerinin bilinmesi ve intihar riski olan gruplara çeşitli açılardan (kişisel, sosyal, ekonomik, tıbbı) yaklaşılması önemli bir adımdır.

İntihar davranışının oluşumunda, bireyi hayata bağlayan veya uzaklaştıran etmenlerin en önemlisinin kişisel ve sosyal etmenler olduğu göz önüne alınarak insanların bu tür sorunları üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.

İntihar Girişimi Sonrası Bu Bireylere Nasıl davranmalıyız ?

Birey içerisine girdiği süreci tam anlamadan kendisini hastanede bulur.Ve aslında en zorlu süreç hem birey için hem de ailesi için burada başlar.Öncelikle böyle bir durumun olmasının en başlıca sebeplerinden biri bireyin iç dünyasını karşı tarafa açamaması ve kafasında kurduğu olaylar zincirinin ruh halini etkilemesi sonucudur.Aileye düşen ilk görev birey ile bu süreci paylaşabilmek ve ona destek olabilmektir.Fakat birey iç dünyasını açmak istemeyebilir, böyle bir durumda ise bireye kesinlikle baskı yapmamalı, bu alandaki uzmanlardan mutlaka yardım alınmalıdır.

İlgi noktasında ise bireye gereken ilgi ve şefkat verilmeli fakat bu sınırı aşmamaya dikkat etmeliyiz. Karşımızdaki insanın böyle bir durumu kullanabilme durumunu göz önünde bulundurmalıyız.Birey ergenlik sürecinde ise  çevresindeki insanları bir süre uzaklaştırmak en sağlıklı yöntem olacaktır fakat bu aşamada yalnızlık hissine kapılmaması ve farklı anlamlar çıkarılmaması önemli  bir noktadır.Amaç sadece kısa bir süreliğine zihin kargaşasının önüne geçebilmektir.

Unutmayın ki bu süreçte en büyük pay size ait.Lütfen olduğunuzdan daha anlayışlı olmaya daha açık olmaya ve bu süreçteki aile bireyinizin bu süreci atlatabileceğini sadece bir desteğe ve zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın.Bu süreç en kısa zaman içerisinde de , belli bir süre sonra veya hiç beklemediğiniz bir anda da bireyde ortaya çıkabilir.Tekrarlayıcı olması en göze çarpan özelliktir. Bunun için lokasyon değişikliği yapabilir , şehir değişikliği vb. değişiklikler ile durumu hafifletebilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir