İş Yerinde Mutlu Muyuz?

İnsanın işteki mutluluğu ya da mutsuzluğu hayatının tamamına yansır. Yaptığı işin, insanın mutluluğu ya da mutsuzluğu üzerinde çok etkili olmasının nedeni, yaptığımız işin bizim kimliğimize, yeteneklerimize, isteğimize ne kadar yakın olduğudur. Yaptığımız iş ile yapmak istediğimiz iş arasındaki fark ne kadar artarsa mutsuzluğumuzun artma oranı da aynı şekilde faaliyet gösterebilir. Seçtiğimiz mesleği kendi öz irademiz ile içsel olarak mı yoksa dış faktörlerin  istekleri ve arzuları tarafından mı seçtiğimizi düşünmemiz gerekmektedir. Hayatımızın çoğu zamanını iş ortamında geçiriyoruz. Ailemizden, arkadaşlarımızdan, komşularımızdan daha fazla iş ortamındaki müdürümüz, arkadaşlarımız, yöneticilerimiz ile geçirmekteyiz. Bu bireyler ile kurduğumuz ilişkiler ne kadar güzel ve kuvvetli ise iş yerindeki mutluluk düzeyimizde de artışlar meydana gelecektir.

Bir diğer faktör ise iş yerindeki mutluluk veya mutsuzluk durumlarımızın günlük yaşamımıza yansımasıdır. Biz farkında olmasak bile iş yerindeki huzur veya gerginlik durumlarımız günlük yaşantımıza yansımaktadır.O halde hayatımızın merkezinde yer alan işimizde mutlu muyuz üzerinde durup düşünmeliyiz. Peki siz mutlu musunuz ?

İŞ YERİNDE MOBBİNG VE MUTSUZLUK

Türkçede iş yerinde uygulanan “zorbalık, duygusal, taciz ya da yıldırma anlamına gelen kavramdır. Mobbing, kişiyi iş yaşamından uzaklaştırmak ve dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılmaktadır.

Son yıllarda iş yerlerinde mobbing uygulanmasındaki artış dikkati çekmektedir. Belirli kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz ederek yıldırma, dışlama ve gözden düşürme olarak da bilinen uygulanan kişinin ruhsal ve fiziksel psikolojisini olumsuz yönde etkiler. İş yerindeki mobbing mutsuzluğunun en olağan durumudur.

İNSAN İŞ YERİNDE NASIL MUTLU OLUR?

Maksim Gorki, “iş mutluluk verici olduğunda hayat eğlencelidir; bir görev olduğunda ise esarettir.” der. Öncelikle işi  sevmek ve heyecanla yapmak çalışırken mutlu olmanın en önemli koşullarından biridir. Bir diğer önemli koşullar ise çokca huzurdan, değer verilmekten, aidiyet duygusundan, değerlerin uyumundan, adil bir yönetimden geçtiğini söyleyebiliriz. Aslına bakılacak olursa işverenin yapması gereken fakat çoğu zaman yapılmayan birtakım durumlar çalışanın iş yerinde mutsuzluğuna neden olabilir. Örnek vermek gerekirse işverenin çalışanları ile şeffaf ve samimi bir ilişki kuramamasından kaynaklanan birtakım sorunlar olabilir. Çalışanla iletişim kurabilmek çok değerlidir. Sabahları günaydın veya akşam olduğunda iyi akşamlar diyebilmek bile çalışanın kendisine değer verildiğini hissetirebilir. Çalışanın başarıları karşısında bireyi tebrik etmek veya çok küçük de olsa hediyeler gönderebilmek çalışanın yüzünün gülmesini ve motive olmasını sağlamaktadır.. Kısacası “Sevdiğin bir işi sevdiğin iş arkadaşları ile yapıyorsan birde üstüne emeğinin karşılığını alıyorsan mutlu olabilme durumun artabilir.”

TUİK VE İŞ YERİNDEKİ MUTLULUK ANKETİ

Tuik’in en son iş yeri mutluluk verilerine göre kadınların %17.3 işinden memnunken, erkeklerde bu oran %17.1 oldu. Bu anket sonucunda cinsiyetin iş yeri memnuniyetinde bir fark yaratmadığını söyleyebiliriz. Bu oranlar ne yazık ki çoğu insanın işinden memnun olmadığını gösteriyor.

Siz de bu ve benzeri bir durumu yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için Etiler Beşiktaş’ taki psikologlarımıza başvurabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir