Kaliteli Yaşamak İçin Psikolojik Öneriler

  1. Kendinizi Sevin.

Her şeyden önce, önce kendinizi sevin.

  1. Kendinizi Sevmenin Sadece En İyi, En Mükemmel Yanlarınızı Sevmek, Benimsemek Olmadığını Bilin.

Kendini sevmek deyince akla sadece olumlu özelliklerin sevilmesi, benimsenmesi gelse de kendini sevmek, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyarak, bilerek sevmektir.

  1. Kendinize Zaman Ayırın.

Gün içerisinde kendinize küçük de olsa molalar yaratmayı, sevdiğiniz şeyleri yapmayı unutmayın. Sevdiğiniz müziği dinlemeyi, en sevdiğiniz yemeği yemeyi ihmal etmeyin.

  1. Hayır demeyi öğrenin.

Etrafımızdaki insanları kırmamak, daha fazla kabul görmek adına hiç yapmak istemediğimiz şeylere dahi onay vermek, dışarıdan olumlu gibi gözükse de içten içe olumsuz etkiler yaratıyor. Başkaları ne der, hakkımda ne düşünür gibi kaygılar ile hareket etmek yerine kendi isteklerinizi önceliğe alın.

  1. Olmadığınız Biri Gibi Davranmayın.

Başka biri gibi davranmak, olmadığın ama olmak istediğin kişi imiş gibi davranmak çok yorucu ve yıpratıcı bir süreç. Bu nedenle kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeli, rol yapmaktan kaçınmalıyız.

  1. Sevdiklerinize Zaman Ayırın.

Hayatın akışı içerisinde kimi zaman sevdiklerimizi gözden kaçırıyor, ihmal ediyoruz. Sevdiklerimizin, hayatı güzelleştiren renkler olduğunu unutmamak, onlara zaman ayırmak çok değerli.

  1. Mükemmel Olmaya Çalışmak Yerine, Mutlu Hissetmeye Çalışın.

İnsan yapısı gereği, hata yapmaya açık ve kusurları olan bir varlıktır. Her daim kusursuz olmaya çalışmak yerine o anlardan aldığımız keyife ve huzura odaklanmak çok daha olumlu bir seçenektir. Zaman zaman sorunlar olabilir, her şey en iyisi olmayabilir. Hava her gün güneşli olmaya bilir, bazen yağmur yağabilir. Öyle değil mi? Önemli olan yağmurun güzelliğini fark edebilmek ve onu öyle kabul edebilmektir.

  1. Sorunlarınızı Ertelemeyin, Ötelemeyin.

Sorunlar karşısında yaptığımız ilk şey çoğunlukla sorunu ötelemek, ertelemek oluyor. Sorunun ertelenmesi ise sorunun bir kar topu gibi yuvarlanmasına, kocaman bir çığa dönüşmesine ve en sonunda da o çığın altında kalmamıza neden oluyor. Bu nedenle sorunları ertelemek yerine, çözmeye çalışmak çok daha elzem.

  1. Her Durumla Tek başınıza Mücadele Etmeye Çalışmayın.

Hepimiz zaman zaman, her sorunla, her olumsuzlukla tek başımıza baş etmeye çalışıyor, yardım istemeyi güçsüzlük olarak görüyoruz. Sorunu kendi açımızdan değerlendiriyor, çözüm bulamadıkça daha da kaygılanıyor ve en sonunda kendimizi kapana kısılmış gibi hissediyoruz. Böyle anlarda sevdiğimiz, güvendiğimiz ve kendimizi açıkça ifade etmekten korkmadığımız birinden destek almak bizi daha güçsüz biri yapmaz. İnsan, yapısı gereği diğer insanlarla iletişim halinde olması gereken, buna ,ihtiyaç duyan bir varlıktır. Bu nedenle, kendinizi hırpalamak yerine, sorunu paylaşmayı deneyin. Hafiflemiş hissedeceksiniz.

  1. Psikolojik Destek Almaktan Çekinmeyin.

Psikolojik destek almak sizi güçsüz değil, aksine içgörü sahibi, çözüm için büyük bir adım atmış güçlü biri yapar.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir