Psikolojide, erteleme, öngörülebilir gelecekteki olumsuz sonuçlara rağmen bir eylemi gönüllü olarak geciktirmektir. Uzun vadeli faydalar pahasına kısa vadeli zevk almayı tercih eden davranışların alışkanlık kazanarak kişinin tüm günlük hayatı kaplaması kronik erteleme olarak tanımlanır.
Daha basit bir deyişle, erteleme, öncelikli ve önemli etkinlikleri eğlenceli etkinliklerle veya daha az ilgili veya acil görevlerle değiştirme eylemini ifade eder. Bu eylemlerin sürekli olması da kronik ertemeleye dönüşür.
Günlük hayatta ertelemek, herkesin zaman zaman yaptığı bir davranıştır. Belli bir işle uğraşmak istemeyebilirsiniz veya o işi yapmak için zamanınız olacağını düşünebilirsiniz. Bugün dışarıda yapacağınız işleri yarına erteleyip evde keyifli vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Ancak, ertelediğiniz işler er ya da geç size gizlice yaklaşma eğilimindedir. Ayrıca, her şeyi halletmek için bir sonraki gün mücadele etmeniz gerekebilir.
Ertelemek Ne Zaman Kronik Ertelemeye Dönüşür?
Erteleme, çoğu insan için geçici bir sorundur. Bir alışkanlık olarak değil, yalnızca ara sıra yapılan bir davranıştır. Öte yandan kronik erteleme, kişinin yapması gereken bir şeyi olduğunda sorunlarla uğraşması anlamına gelir.
Dahası, kronik erteleme sorununun kendisini ve buna neden olan şeyi görmezden gelmek, iş veya okul performansını etkilemekten ilişkileri zorlamaya ve bireyin yaşam kalitesini düşürmeye kadar önemli bir etkiye sahip olabilir. Erteleme, bir kişinin hayatının tüm yönlerini etkilediğinde ciddi bir sorun haline gelir ve kronik anlamda ertelemeye dönüşür.
Kronik Erteleme ve Psikolojik Engeller
Dikkatli bir şekilde bakıldığında erteleyen kişilerde , duygusal düzeyde kaygı veya gelecek hakkında yeterince düşünememe durumu fark edebilirsiniz.
Ne zaman ertelemek bir alışkanlık olarak hayatınıza yerleşirse, o zaman hayatınızın her zamankinden daha büyük alanlarını etkileyen bir hale bürünür. Bu nedenle, kendinizi sürekli olarak çeşitli faaliyetlerin başlamasını, sürdürülmesini veya tamamlanmasını ertelerken bulursunuz.
Bu tutum, işyerinde ve / veya sosyal yaşamda sorunlara yol açarak kendi yeteneklerinize olan güvenimizi etkileyebilir. Bu nedenle, kronik erteleme önemli görev ve faaliyet hedeflerinize ulaşma, arzularınızı ve isteklerinizi yerine getirmenizi dolayısıyla kişisel verimliliğinizi engeller.
Kronik erteleme sorunu kapsamlıysa ve iş hayatı, istikrarlı duygusal bağlar oluşturma ile ilgili önemli kararlar alma becerisini etkiliyorsa, bu psikolojik bloğun nedenlerini psikoterapi yoluyla araştırmak faydalı olabilir.
Ertelemenin başlıca nedenleri arasında bazı bilişsel ve duygusal özellikler bulunmaktadır:
- Tembellik
- İlgisizlik
- Mükemmeliyetçilik
- Başarısızlık Korkusu
- Başarı korkusu
- Sonuçlardan korkmak
- Sorumluluk korkusu
- İsyan
- Öfke
Ertelemenin nedeni ne olursa olsun , bir kararın ertelenmesi kendisi gibi, sonuçlarını da etkiler. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin , ertelemek bir seçim yapmak demektir.
Bununla birlikte, ertelemenin sorunlara nadiren iyi bir çözüm olduğunu, hayatın seçimleriyle yüzleşmenin önemini anlamayanlar için aldatıcı bir sığınak olduğunu bilmek önemlidir.