Kronik Yorgunluk Nedir?

Hep halsiz mi hissediyorsunuz? Ne kadar uyursanız uyuyun uykunuz yetmiyor mu? Bir şeyler yapmak için gereken gücü bulamıyor musunuz? Yatağınızdan kalkmak ve evden çıkmak her zamankinden daha da mı zor gelmeye başladı? Eğer sizin de bu ve benzeri gibi şikayetleriniz varsa basit ve geçici bir yorgunluktan çok daha fazlası olan “kronik yorgunluk” hastalığı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Peki ya nedir bu kronik yorgunluk, hayatımızı ne kadar etkiliyor ve kurtulmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Kronik Yorgunluk Nedir?

Her insanın zaman zaman yorgun hissettiği, dinlenmeye ve enerji toplamaya ihtiyaç duyduğu zamanlar olur. Uzun süreli bir seyahatten, güç gerektiren bir işten ya da çok az uyuduğunuz bir günden sonra yorgunluk hissedip dinlenme ihtiyacı gütmek oldukça doğaldır. Kronik yorgunluk bunların çok daha ötesinde, genelde yorgunluğa neden olacak bir durumun bulunmadığı ve uzun bir süre boyunca devam eden yorgunluk halidir, yani yorgunluk kronikleşmiştir ve kişinin hayatını ele geçirmiştir. Bu durumun birçok yıpratıcı sonucu olabilir ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar, iş yerinde ve okulda daha az üretken olurlar, motivasyon eksikliği hissederler, cinsel isteksizlik yaşarlar, sosyal hayattan uzaklaşırlar, yaptıklarından daha az zevk almaya başlarlar ve dolayısıyla fiziksel sorunların yanında birçok psikolojik problem de açığa çıkar. Hastalıkla baş edebilmek için hem fiziksel hem de psikolojik tedavi gereklidir.

Neden Kronik Yorgunluk Yaşanır?

Kronik yorgunlukla baş eden kişilerin aklındaki en önemli soru “Neden ben, buna neden olabilecek ne yaptım?” sorusudur. Kronik yorgunluğun altında yatan temel sebebin ne olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ile tetiklendiği düşünülmektedir. Bir başka görüş ise genetik temelli olduğu ve depresyon ile bağlantısı olduğu yönündedir fakat kesin bir ilişki kurulamamıştır çünkü kişiler depresyon tedavisi sonrası düzelmezler. İlginç olan bir durum ise hastalığın semptomlardan arındığı dönemlerin de görülmesi ve bir iki hafta içinde semptomların geriye dönmesidir.


Kronik Yorgunlukla Nasıl Başa Çıkabilirim?

Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu hastalıktan arınmak ve enerjik, dolu dolu bir hayata dönüş yapmak kişilerin en büyük istekleridir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli faktör tanının doğru konulması ve doğru tedavinin uygulanmasıdır. Bir diğer önemli konu ise diğer bu hastalığın başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığı konusunda gerekli ayrımların yapılmasıdır. Dolayısıyla hastanın geçmişi, kişisel özellikleri ve hastalığın seyri ile ilgili ayrıntılı bilgi toplamak ve duruma yönelik bir tedavi planlamak gereklidir. Öncelikle hastalık sebebiyle ortaya çıkan eklem ağrıları gibi fiziksel semptomların iyileştirilmesi gerekir. Kronik bir rahatsızlıktan bahsedildiği için tamamlayıcı olarak terapi desteği almak kişinin hayat kalitesini arttırmak ve hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak açısından büyük önem arz eder. Motivasyon ve moral arttırmaya yönelik çalışmalar, sosyal aktivitelerin kişinin durumuna uygun olarak çeşitlendirilmesi daha rahat bir hayatın kapılarını aralar.
Siz de bu yazıdaki sıkıntılardan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız, sürekli sebepsiz bir yorgunluk hissediyorsanız ve yaşam kaliteniz bozulmaya başladıysa zamanla hem ruh hem de beden sağlığınızdan olmayın. Mutlaka tıbbı müdahaleye başvurun. Bu hastalık ile tek başınıza üstesinden gelmekte zorlanıyor ve bir yardım eline ihtiyaç duyuyorsanız Levent’te hizmet veren psikolojik danışmanlık merkezimizi arayıp, konunun uzmanı psikologlarımızdan yardım almaktan çekinmeyin.
Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir