Nefes, bizi hayata bağlayan ve yaşamamızı sürdürmemizi sağlayandır. Bizi hayata bağlayan nefesimizi artık vücudumuzda bizimle beraber olan mucize varlıkla birlikte paylaşıyoruz. Mucize varlığın dünyaya gelmesi için nefesimizi daha doğru kullanmak için çabalıyoruz. Doğumda ve hamilelik sürecinde yaptığımız bilinçli ve doğru nefes egzersizleri ile;
- Doğuma daha konsantre oluruz,
- Doğumda kasılma dalgaları ile daha kolay baş edebiliriz,
- Kendimiz ve bebeğimize daha çok oksijen sağlanır,
- Doğru ıkınmalar ile birlikte doğum daha kolay ilerler,
- Hamilelik ve doğum sürecinde bizlere doğal bir ağrı kesici olur.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizi
Rahat bir doğum geçirebilmek için nefes egzersizlerine hamilelik döneminde başlamalıyız. Hamilelik döneminde nefesimiz bize kendisini hissettirir. Çünkü hamilelikte nefes almak için zorlanırız ve baskı hissederiz.
Hamileliğin 32. haftası ile birlikte bebeğimizle büyüyen rahim tam olarak diyaframın altına gelir. Diyaframın itilmesi, tıkanmışlığa neden olur ve buda bizim nefes almamızı zorlaştırır. Bununla birlikte midenin de yukarıya doğru itilmesi, mide sıvısının yemek borusuna gelmesiyle mide yanmaları ve bulantılarımız artmış olur. Nefes egzersizleri ile birlikte yaşadığımız bu mide yanmaları azalır. Aynı zamanda kan dolaşımımız düzene girer, akciğer kapasitemiz genişler ve bebeğimize giden oksijen miktarı artar.
Hazırlanın Nefes Egzersizi Yapıyoruz!
Nefes çalışması yapmak için:
- Öncelikle kendinize rahat bir ortam yaratın.
- Odayı havalandırın.
- Sizi sıkmayan, terletmeyen rahat bir kıyafet giyin.
- Yanınıza bir bardak içme suyu alın.
- Telefonları, tabletleri, bilgisayarları ve televizyonu kapatın.
- Yere çok yumuşak olmayan bir minder veya battaniye serip üzerine oturun ya da yatın.
- Hafif ve rahatlatan bir müzik açın.
Egzersiz yaparken gözlerinizi kapatıp, nefes alırken vücudunuza, duygularınıza, bebeğinize konsantre olun.
Fazla zorlamadan alabildiğiniz kadar derin bir nefes alın. Nefesinizi ağzınızdan üflermişçesine yavaşça verin. Üfleme sesini duyarak, elinizle karın duvarını hafifçe itip, havayı sonuna kadar boşaltın. Bundan sonra alacağınız derin nefes daha kolay olacaktır. Yavaşça bunu tekrarlayın. Birkaç gün düzenli yaptığınız bu nefes egzersizlerinden sonra baştaki çalışma sürenizi uzatabilirsiniz. Egzersizi bitirdiğinizde gözlerinizi birden açmak yerine yavaş hareketlerle açın.
Doğum Süresince Nefes Egzersizi ve Yararları
KENDİNİZE VE BEBEĞİNİZE ODAKLANIN!
Nefes çalışmasıyla birlikte kendimize, bedenimize, duygularımıza, bebeğimize odaklanmayı ve sezgilerimize dikkat etmeyi, sürekli akan düşüncelerimizi yavaşlatmayı ve zihnimizin kısa bir süre için de olsa, düşünce üretmeyen aralıklarını yakalamamızı sağlar. Bu esnada bebeğimizin hareket etmesi doğaldır ve nefes egzersiziyle birlikte artan oksijen ve enerjiyi bebeğimizde hissetmesi onu da rahatlatmaktadır.
Doğumun başlamasıyla birlikte gelen kasılma dalgalarını nefes egzersiziyle karşılamak ağrılarımızı azaltıp kendimize güven verir. Doğum öncesi ve doğum esnası süresince kullanacağımız farklı pozisyonlarda nefes egzersizi teknikleri bulunmaktadır. Hangi durumda hangi tekniği kullanacağımızı, bu alanda eğitim almış profesyonel birinden öğrenmemiz daha doğru olacaktır.
ŞİMDİ DERİN BİR NEFES ALIN VE RAHATLAYIN!
Sima Psikoloji – Beşiktaş Etiler Levent