Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk, obsesyonları ve kompulsiyonları içeren ruhsal bir bozukluktur. Öncelikle obsesyonu tanımlamak gerekirse; kişinin zihnine kendiliğinden giren tekrarlayıcı, ısrarlı ve zihinden kovulamayan, kişiyi zorlayan, saplantılı düşünceler, dürtülerdir. Kompulsiyon yani zorlantı ise, kişinin obsesyonlarını bastırmak için kullandığı ve belli kurallara uyarak uyguladığı yineleyici, bedensel ve motor davranışlardır. Kişi, obsesyonlarının ve kompulsiyonlarının mantıksız olduğunun farkında olsa dahi zihninden ve davranışlarından kolaylıkla atamaz. Hem obsesyonlar hem de kompulsiyonlar, bu bozukluğa sahip kişilere oldukça fazla vakit kaybettirebilirler. Böylelikle kişiler normal günlük rutinleri akasayabilir, mesleki ve sosyal işlev kaybı yaşayabilir, arkadaş ve aile ilişkilerinde bozulmalar gözlemlenebilir. Dünyada en çok görülen ruhsal bozukluklarda 4. sırada yer alan obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri tam olarak saptanamasa da genetik geçiş, beynin işleyişindeki bozulma, mükemmelliyetçi ve kaygılı kişilik, çocukluk çağı travmaları gibi bir çok faktör ile ilişkili olduğu öne sürülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri

Kuşku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu

Kişi yineleyici olarak kapıyı kilitlemediği, cüzdanını çantasına koymadığı, ocağı açık bıraktığı vs. gibi düşünceler(obsesyonlar)  içerisine girerek, emin olmak ve rahatlamak için sürekli kontrol edici davranışlarda(kompulsiyon) bulunur.

Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu

Kişinin, kendisine çevresinde bulunan eşyalardan, giysilerden, kapı kollarından, kimyasal maddelerden veya artıklardan hastalık bulaşacağı düşüncesi(obsesyon) ve bu düşünce kaynaklı olarak sürekli temizlik yapma, banyoda kalma, dışarı çıkamama gibi davranışlar(kompulsiyon) sergilemesidir.

Simetri/Düzen Obsesyon ve Kompulsiyonları

Kişi, sık sık etrafında bulunan nesnelerin düzgün olmadığı düşüncesine(obsesyon) kapılır ve bu nesneleri düzeltmeye yönelik davranışlarda(kompulsiyon) bulunur.

Biriktirme ve Saklama Kompulsiyonları

Kişi işine yaramasa dahi ileride lazım olabilir düşüncesiyle harhangi bir eşyasını atmakta zorlanır. Kişinin eşyaları ile duygusal bağ kurması da olasıdır.

Cinsel İçerikli Obsesyonlar

Bazen kişi kendisine hiç yakıştırmadığı halde, uygunsuz ve yineleyici cinsellik içerikli düşüncelere kapılır.

Dini İçerikli Obsesyonlar

Genellikle dini yönelimin yüksek olduğu toplumlarda görülür. Kişi inandığı dinin tam karşıtı, uyumsuz düşüncelere kapılır ve bunları zihninden kovmakta zorlanır.

Dokunma Obsesyonları

Kişi kendisi için önemli olan herhangi bir işe başlaamdan önce kendisine uğur veya şans getirdiğine inandığı bir nesneye dokunma ihtiyacı hisseder.

Sayma Obsesyonları

Kişi bir güne veya işe başlarken kensine belirlediği bir sayıya kadar saymazsa işinin rast gitmeyeceğini düşünür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Tedavide  ilaç ve psikoterapi önde gelen yöntemlerdendir. Psikoterapi nükslerin önlenmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Bazen tek başına bazen de ilaç tedavisiyle beraber kullanılmaktadır.

Obsesif kompulsif bozukluğa sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Bahsedilen düşünce ve davranışların  kendinizde olduğundan şüpheleniyorsanız, Beşiktaş Etiler’de hizmet veren psikolojik danışma merkezimizdeki psikologlarımızla görüşebilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir