Orgazmı Doğru Anlamak

Toplumun cinselliğe verdiği önem, orgazm hakkındaki eksik bilgilerimizle birleştiğinde, bazı yaygın yanılgılara yol açmaktadır. Orgazm nedir ve faydaları nelerdir bu yazımızda anlatmak istedik. Cinsel kültür, orgazmı bir kaide üzerine yerleştirmiştir ve çoğu kez cinsel karşılaşmalar için tek hedef olarak kabul edilmektedir. Cinsel olanı deneyimlemenin ve hatta konuşmanın bile tabu olduğu kültürlerde, bu bilinmeyene dair varsayımlar oldukça fazladır. Kendi bedenimizi dinlemek, tanımak yerine yanlış bilginin pençesine düşeriz. Hem bedenimiz hem de zihnimizle aramıza mesafe koyan bu varsayımları gerçeğimiz sanmak yerine gelin bu konuya biraz ışık tutalım.

Orgazm nedir? Nasıl tanımlanıyor?

Geçmiş yüzyıl boyunca, orgazm ve doğası hakkındaki teoriler çarpıcı biçimde değişmiştir. Orgazm, farklı kriterler kullanılarak farklı şekillerde tanımlanabilir. Tıp uzmanları orgazmı tanımlamak için vücuttaki fizyolojik değişikliği esas alırken, psikologlar ve ruh sağlığı uzmanları duygusal ve bilişsel değişikliklere dikkat çekmektedirler.

Orgazm hakkında tek ve kapsamlı bir açıklama mevcut olmasa da şu şekilde tanımlayabiliriz: Orgazm, uzun süreli cinsel uyarılmanın sonucunda gerçekleşen bilişsel, duygusal, somatik, visseral ve sinirsel süreçlerin bir bütünleşmesi olan çok güçlü ve kısa bir olaydır. Orgazm, yaygın olarak cinsel heyecanın zirvesi olarak kabul edilir.

Orgazm ve Faydaları

Bir orgazm sırasında vücut tarafından salgılanan hormonlar ve diğer kimyasallar nedeniyle orgazm sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Orgazmdan sonra oksitosin ve diğer başka hormonlar salgılanır. Oksitosin hormonu, hipotalamustaki (beynin bir bölgesi) sinir hücrelerinden kan dolaşımına salınır. Seks terapistleri, endorfin gibi diğer nörokimyasalların salınmasının, yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedirler. Bu da rahatlama hissi, kansere ve kalp hastalığına karşı koruma gibi sağlık açısından birçok fayda sağlar.

Ayrıca, orgazm uyku problemlerinin (insomnia) giderilmesine de yardımcı olur.

Orgazm eşleri birbirlerine yaklaştırmaya yardımcı olur; cinsel bir deneyimin ardından birbirlerine kendilerini daha yakın hissetmelerini sağlar. Fakat orgazmı cinsel birlikteliğin yegane hedefi olarak sınırlamamalıyız. Araştırmalar, orgazmın cinsel deneyimin en önemli yönü olarak kabul edilmediğini göstermiştir.

Bir araştırma, birçok kadının en tatmin edici buldukları cinsel deneyimlerin yalnızca orgazma dayalı değil, başkasıyla bağlantı kurma hissini içerdiğini bildirmektedir. Zevk kaynağını sadece orgazm olarak görmek ters etki yaratacak, endişe duymanıza sebep olup keyif almanızın önüne geçecektir.

Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki orgazm, pek çok kişinin düşündüğü kadar basit ve yaygın bir deneyim değildir. Kadınların yaklaşık yüzde 10-15’inin hiç orgazm olmadığı tahmin edilmektedir. Erkeklerde, her 3 rapordan 1’i, hayatlarının bir noktasında erken boşalma yaşadığını bildirmiştir. Orgazm disfonksiyonu, insanların ilişkilerinin kalitesini, aynı zamanda kişinin özsaygısını ve zihinsel sağlığını etkileyebilir. Orgazm disfonksiyonu kişinin orgazma erişememesi veya zorluk çekmesidir. Bazı insanlar için, doruğa ulaşmak normalden daha uzun sürebilir veya tatmin edici olmayabilir.

Bir orgazmın nasıl hissettireceği ve ne kadar süreceği çeşitlilik göstermektedir. Orgazm disfonksiyonu olan biri için doruğa ulaşmak uzun zaman alabilir ve tatmin edici olmayabilir.

Orgazm disfonksiyonun sebepleri düşünüldüğünde aşağıdaki faktörlerin soruna katkıda bulunabileceğini söyleyebiliriz:

  • ilişki sorunları
  • diyabet gibi bazı tıbbi durumlar
  • jinekolojik cerrahi öyküsü
  • antidepresanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar
  • cinsel taciz öyküsü
  • cinsiyet ve cinsellik hakkında dini ve kültürel inançlar
  • depresyon
  • kaygı
  • stres
  • Özgüven problemleri

Ayrıca, 45 yaşın üzerindeki kadınların daha fazla sıkıntı yaşama olasılığı görülmüştür. Bu durum, menopoza bağlı hormonal ve vajinal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir.

Erkeklerin de boşalma işlevi yaşla birlikte azalma eğiliminde olduğundan, yaşlandıkça gecikmeli boşalma yaşama olasılığı daha yüksektir.

Birisi orgazma ulaşmakta zorluk çekince, cinsel durumlarda artan stres yaşayabilir. Cinsel deneyim sırasındaki stres ve kaygı, orgazma ulaşmayı daha da zorlaştırabilir.Orgazm fonksiyon bozukluğunu gidermek için, bir kişi doktoru, sertifikalı bir seks terapistini ve nedenini bulmak için diğer tıp uzmanlarıyla konuşabilir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir