Ortoreksiya nervoza, sağlıklı beslenmeye dair aşırı düşünme içerisine giren ve sağlıklı beslenme davranışına yönelik, takıntılı bir şekilde sağlıklı besin tüketme tutumu olarak adlandırılabilir. Bu bozukluk kilo verme, zayıf görünme isteği ile ilgili değildir. Ortorektik bireyler için kilo önemli değildir, önemli olan tüketilen besinin ne kadar saf, doğal ve kaliteli olduğudur. Bu yüzden tüketilen besinlerde aşırı seçici davranırlar. Paketli bir yiyeceği tüketmeden önce saatlerce içerisinde kanserojen madde bulunup bulunmadığı, hormonlara olan etkileri, boya ve katkı maddesi oranları üzerine fazlaca düşünürler. Dışarıda yemek yeme durumunda, yiyeceklerin hangi malzeme ve materyallerle hazırlandığı konusunda da yüksek endişe duyarlar. Genellikle yiyeceklerin saflığı ve kalitesi üzerine uzun uzun kafa yorduktan sonra emin olamazlar ve sonunda yemekten vazgeçerler. Genellikle sebze ağırlıklı beslenme taraftarıdırlar, yiyeceklerin çiğ olması ve rengi konusunda ısrarcı tutum sergilerler. Bu sebeple ortoreksiya yalnızca sağlıklı beslenme konusunda takıntı hali değil, yemeklerin nasıl ve hangi malzemlerle pişirileceğine ve sadece belli yiyecekleri tüketmeye karşı olan da bir takıntı durumudur.
Ortoreksiya Nervoza Neden Oluşur?
Günümüzde doğru beslenme, sağlıklı yiyecekler tüketme, GDO’lu, hormonlu, kanserojen yiyeceklerin vücuda olan zararları, yiyeceklerin içerikleri gibi bilgilendirici paylaşımların medayada fazlaca yapılmasıyla insanlar neyi, nasıl ve ne zaman yiyecekleri konusunda bilinçlendirilmektedirler. Ancak bu durum ile birlikte sağlıklı beslenme olgusu takıntı haline gelir ve bireylerin yaşamlarına negatif etkide bulunursa bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Ancak bu takıntı durumunun rahatsızlık olarak fark edilmesi, kişiler için zor bir durumdur. Çünkü yazılı, görsel ve sosyal medyanın yanısıra çevredeki insanlar da bu durumu pozitif ve istenir bir davranış olarak görülür. Özellikle sosyal medya ile sağlıkla beslenmeye yönelik çeşit çeşit bilgiye ulaşılması ve böylelikle takıntının desteklenmesi olasıdır. Ortoreksiya risk faktörleri arasında obsesif kompulsif kişilik, yeme bozuklukları, mükemmelliyetçilik, aşırı kaygılı olmak ve kontrolü elde tutma isteği yer almaktadır.
Ortoreksiya Nervoza Nasıl Anlaşılır?
Kişiyi duygusal olarak zorlayacak sağlıklı beslenme takıntısı mevcutsa, zihin sirekli olarak sağlıklı beslenme ile meşgulse, kişinin aklından geçen sağlık beslenme gerçekleşmediğinde hastalık kaygısı baş gösteriyorsa, sağlıklı beslenme kurallarına uymayan yiyecekleri yememeyi reddederek artık çoğu besin maddesini yemmiyorsa, günlük yaşamı bozucu davranışlar sergiliyorsa, sağlıklı beslenme adı altında aslında kötü besleniliyorsa, kilo kaybı yaşandısaysa, sağlıklı beslenme sebebiyle sosyal ve mesleki geri çekilme mevcutsa ortoreksiya nervoza riski değerlendirilmelidir.
Ortoreksiya Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?
Ortoreksiya nervoza, diğer yeme bozuklukları gibi kişinin hayatında bozucu etkilere sahip olan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse hem fiziksel hem de ruhsal sağlık üzerinde dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebilir. Ortoreksiya tedavisi, öncelikle rahatsızlığın kabul edilmesiyle başlar. Daha sonra doktor, psikolog, diyetisyen gibi alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Bu rahatsızlık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Beşiktaş, Levent’te bulunan kliniğimizdeki uzman psikologlarımıza ulaşabilirsiniz.