Panik bozukluk, aniden ortaya çıkan anksiyetenin fiziksel olarak belirtiler göstermeye başlamasıyla görülen korku durumudur. Genellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra genetik geçiş faktörü de unutulmamalıdır. Birey tekrarlayıcı, beklenmedik panik ataklar yaşar ve ataklar arasındaki zamanlarda başka panik ataklarının daha olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyar. Panik ataklarının kalp krizi geçirip ölme, kontrolünü kaybedip çıldırma ya da felç geçirme gibi kötü sonuçlara yol açabileceğine inanarak sürekli kaygı duyar. Bu belirtiler nedeniyle birey önlem olarak işe gitmemek ya da uzun süre boyunca evden çıkmamak isteyebilir. Bu süreçte bireyde bazı davranış değişiklikleri de gözlemlemek olasıdır. Sıklıkla görülen belirtileri ise çarpıntı, terleme, titreme, göğüs ağrısı, uyuşma ve kontrolü kaybedeceği korkusunu yaşamasıdır.
Panik bozukluktaki en önemli nokta tekrarlayan panik atakların ortaya çıkmasıdır. Kadınlarda görülme sıklığı daha yüksektir. Yapılan araştırmalar boşanmış, yalnız yaşayan insanlar ve büyükşehirde oturan insanlarda görülme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekmektedir. Her panik atak yaşayan birey panik bozukluğa sahip diyemeyiz.
PANİK BOZUKLUK TEHLİKELİ MİDİR?
Panik atak, tehlikeli bir durum değildir ancak bireyler için korkutucu olabilir. Bunun nedeni ise bireyin kendini kontrolden çıkmış hissetmesidir. Kimi zaman fobiler, depresyon, madde bağımlılığı gibi durumlarla da ilintilidir. Etkileri sadece dış dünyayla yüzleşmemek şeklinde görülebilir. Panik bozukluk sorunu yaşayan bireylerin fobileri gerçek nesnelerden veya olaylardan oluşmaz. Çoğunlukla tekrar bir atak yaşama riskinden dolayı korku yaşarlar. Bu nedenle de birey bazı olay ve nesnelerden kaçınır. Çünkü onların tetikleyici olduğunu düşünür.
PANİK ATAK NASIL OLUŞUR?
Ataklar herhangi bir neden olmaksızın aniden başlayan göğüs ağrısı, çarpıntı ve terleme ile başlar. Genelde birey o anda kalp krizi geçirdiğini ya da felç geçirmekte olduğunu düşünür. Beyinde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal durumları düzene koyan bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır. Genetik geçiş faktörü vardır. Neden olduğu bilinmese de kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden 2 kat daha fazladır.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Panik atak teşhisi için tüm fizyolojik tetkiklerin yapılması ve organik bir rahatsızlık olmadığına emin olunması gerekir. Dikkatimizi çeken bazı işaretler olabilir ancak doğru ve kesin bir teşhis konulması adına bir uzmandan yardım almak yerinde olacaktır. Panik bozukluk için en önemli nokta bireyin panik atak yaşayacağına dair sürekli bir korku yaşamasıdır.
PANİK BOZUKLUĞUN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Panik bozukluk tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde depresyona, alkol-madde kullanımına yol açabilir.
Bilişsel davranışı terapi ile yaklaşık olarak 10-20 seans içinde çözüme kavuşmak mümkündür. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de önerilebilir. İlaç ve terapinin birlikte sürdürülmesi kısa zamanda çözüme kavuşmaya yardımcı olacaktır.
Bunların yanı sıra EMDR terapisi ile de çözüme ulaşmak mümkündür. EMDR terapisinde, 8 aşamadan oluşan, üç yönlü bir teknik uygulanır. Buradaki üç yönden kasıt geçmiş, şimdi ve gelecektir. Hedef, geçmişte yaşanan anı ve olayların yeniden işlenerek duyarsızlaşmasını sağlamak, bugün de görülen semptomların tedavisi ve bireyin gelecekte karşılaşacağı buna benzer sorunlarda, olumlu inançlar geliştirerek oluşturduğu yeni bakış açısı ile davranışları görebilmektir. Bu terapi yöntemi ile kısa sürede problemi ortadan kaldırmak mümkündür. Siz de bu belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız uzman yardımı ile probleminizin çözüme ulaşmasını sağlayabilirsiniz.