Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar, Hangisine Gitmeliyim?

Bu yazımızda psikolog nedir, psikiyatr kimdir, psikologa mu yoksa psikiyatri uzmanına mı gitmelisiniz gibi aklınıza takılan birçok soruya cevap vermek istedik!

Psikolog kelimesini kelime anlamıyla “ruh bilimci” olarak tanımlayabiliriz. Psikologlar beden ve zihin üzerine çalışmalar yapan kişilerdir. Her ne kadar terapi denilince akla terapist gelse de psikologluk aslında sadece konuşmak değil, örgütsel davranışlardan tutun hayvanlar üzerine araştırmalar yapan geniş bir alana sahiptir. Yani kısaca psikologlar psikolojik rahatsızlıkları ve problemleri çözmek amacıyla psikolojiyle ilgili gerekli araştırma, bilgi ve teorileri kullanan kişilerdir. Kullanılmayan fırsatlarınızı görmenizde yardımcı olur.  Psikolog, karşısındaki kişinin bakış açısını onun yaşamına bakarak değerlendirip yani empati kurarak yardımcı olmaya çalışır. Psikolog, öğretmez, yargılamaz, kınamaz, ön yargılı yaklaşmaz. Psikologun görevi sorularınıza cevap vermek değil sizlerin kendi cevaplarınızı ve çözümlerinizi bulmanızda yardımcı olmaktır. Kişiler genelde sorunlarını arkadaş veya aileleriyle paylaşabileceklerini ve paylaşmaktan rahatlık duyduklarını söylerler. Fakat bu oluşan rahatlık uzun süreli olmayabilir çünkü sizi tanırlar ve sizin iyi olmanızı istediklerinden size tarafsız bir yaklaşımda bulunamazlar. Ama psikolog sizi her zaman tarafsız, koşulsuz ve sorgusuz değerlendirir.

Psikiyatri Uzmanı Nedir?

Öncelikle psikiyatr kelime anlamı olarak “ruh hekimi” anlamına gelmektedir. Bir tıp dalıdır. Psikiyatr; zihinsel, davranışsal ve duygusal yetilerde görülen bozukluklar üzerine çalışmalar yapan kişilerdir. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Yani günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı ve sinirlilik hali olarak geçer. Ve bu hastalıklar da kendilerini duygu, düşünce ve davranış değişiklikleriyle göstermektedir. Ve psikiyatri de bu hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşmaktadır. İnsanın davranışını biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışırlar ve normal ile normal dışı davranışları sınıflandırırlar. Psikiyatristlerin kullandığı psikiyatrik bilgi ve uygulamalar bilimsel veriye dayalı olmak zorundadır. Hastaların tedavisinde hastalığa göre farklı yöntemler uygulanmaktadır.

Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar

Her iki uzmanında ruh sağlığı alanında çalışmaları anlamlarının karıştırılmasına neden olmaktadır. İkisi arasındaki ayrımı yapabilmek için aşağıdaki özelliklere bakabiliriz.

  • En önemli fark aldıkları eğitimdir. Psikologlar, psikoloji bölümünde dört yıllık lisans eğitimlerini alır ve mezun olurlar. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olduktan sonra psikiyatri üzerine uzmanlık yaparlar.
  • Psikologlar, farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazmayıp konuşarak tedavi yaparlar ama psikiyatristler tedavi yöntemi olarak daha çok ilaçla tedaviyi kullanırlar.

Bunların yanında bir psikolog tedavisinde ilaçla tedavinin de gerekli olduğunu düşünüyorsa danışanlarını psikiyatriste yönlendirirken, bir psikiyatrist de ilaçla tedavinin yanında psikoterapiyle de ilerlenmesini düşünüyorsa yine bir uzman psikoloğa yönlendirme yapabilir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir