Sınav Kaygısı

Kaygı, bireylerin hayatlarının bir veya daha fazla döneminde deneyimlediği bir duygudur. Genellikle geleceğe yönelik kötümser düşünceleri içeren bu duygu, bireyin kendisini güvensiz hissetmesine neden olmaktadır. Kaygı; geleceğe yönelik endişe, kararsızlık, karmaşa, korku ve umutsuzluk gibi bir çok olumsuz duyguyu da beraberinde getirmektedir. Kaygı bireyleri gündelik yaşamlarını etkileyerek işlevsiz davranışlarda bulunmalarına neden olabilir. Okul ortamı da çocukların kaygı ile sık sık karşı karşıya kaldığı bir ortamdır. Okullarda kaygı duygusunun en fazla deneyimlendiği zamanlar sınav dönemleridir. Sınav kaygısı, çocuğun değerlendirilmesine yönelik olan sınavlara karşı hissettiği korku ve tedirginlik durumudur. Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler olası başarısızlık ve sınava çalışırken kendi bilgilerinin yetersizlikleri hakkında endişelenip, korku duyarlar.  Sınav kaygısı, çocukluk döneminde başlayan ve bireyin sonraki eğitim hayatında da etkisini devam ettiren bir kaygı çeşididir.

Sınav Kaygısının Nedenleri

Sınav kaygısına neden olan birden fazla etmen mevcuttur. Ebeveynlerin evde sıkı disiplin uygulaması, çocuklarına kısıtlayıcı davranışlarda bulunmaları, okullardaki otoriter eğitim anlayışı, öğretmenlerin hatalar karşısında olumsuz ve kırıcı  eleştirel tavırlar sergilemesi, yine öğretmenlerin yüksek not vermekten kaçınmaları, sınıf geçmenin zor olması, yüksek akademik beklenti, öğrencinin mükemmeliyetçi yapıda olması, kötü çalışma alışkanlıkları, zamanı iyi kullanamama gibi birçok şey sınav kaygısına sebebiyet verebilmektedir.

Sınav Kaygısının Sonuçları

Sınav kaygısı öğrenciler için bir tehdittir. Yüksek başarı beklentisi öğrenciler üzerinde ilköğretim çağından itibaren büyük baskı ve baskı oluşturmakta ve bu durum üniversiteye hazırlık döneminde en yüksek noktaya ulaşmaktadır. Elbette normal kaygı düzeyi öğrencilerde olması beklenen bir durumdur ve başarıyı ve ders çalışma isteğini de  normal seviyede kaldığı müddetçe arttıran bir durumdur. Ancak yüksek sınav kaygısı, akademik başarıyı olumsuz etkilemektedir. Yüksek sınav kaygısı; yetersiz ders çalışma, kalp çarpıntısı, terleme, nefes alış verişte düzensizlikler, sınava ilişkin gerçekçi olmayan düşünce ve duygulara kapılma, akıl yürütememe, dikkat dağılması gibi durumları beraberinde getirerek başarıyı düşürebilmektedir.  Sınava yönelik korku ve kaygının getirmiş olduğu olumsuz düşünceler, bireyin cevabını bildiği sorulara odaklanmasını engellediği gibi yanlış yorumlamasına da sebep olabilir. Yani, sınav kaygısının yoğunluğu arttıkça normal kaygı durumunda doğru çözülebilecek bir soru yanlış çözülebilir. Ve yanlış çözüme bireyin yetersizliği,  bilgisizliği değil, aşırı kaygısı neden olmuştur. Yoğun sınav kaygısı yalnızca başarıyı etkilemez. Bireyin sosyal ortamlarda da nefesinin kesilmesi, konuşamama ve sosyal ortamlara girmeye yönelik de korku ve kaygı geliştirmesine neden olabilir.

Sınav Kaygısını Azaltma Yolları

-Aile ve öğretmen  tutumlarının baskıcı ve kısıtlayıcı olmaması.

-Sınava yönelik gerçekçi bir çalışma planının hazırlanması.

-Başarı olma durumunun sık sık hayal edilmesi.

-Doğru ve düzenli beslenme.

-Kaygının yükseldiği anlarda nefes ve gevşeme egzersizlerinin yapılması.

-Uyku düzenine dikkat etmek.

-Sınav sürecine konsantre olmak.

Daha detaylı bilgi almak için Beşiktaş, Etiler’de bulunan psikolojik danışma merkezimizdeki uzman psikologlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir