Türkiye’de Gelecek Kaygısı

Günümüz şartlarında gelecek kaygısı insanların hayatında hayli önemli bir yere sahip. Yapılan araştırmalara göre son yıllarda yurtdışına göç sayısı oldukça arttı. Özellikle Türkiye için düşünürsek; eğitim şartlarının zorlaşması, ekonomik durum ve geçim sıkıntısı, iş hayatının getirdiği stresler derken kendimizi kaygılı ve yorgun hissetmemiz çok doğal. Tüm bunlara gelecekteki belirsizliği eklediğimizde kişi kendini çıkmazda hissedebilir ve umutsuzluğa düşebilir. Bu duygular aslında bizim benliğimizin bir parçası ve stres karşısında verdiğimiz normal tepkiler. İnsanoğlu stres karşısında bu duyguları hissetmeye programlanmıştır ve stresli zamanlarda bu durum kişiyi hayata bağlayan uyarıcı bir etken olmuştur.

Yurtdışına Yerleşmek İstiyorum

Bugünlerde özellikle genç ve orta yaşlılardan sıklıkla duymakta olduğumuz bu istek, günümüzde hemen hemen herkesin hayalidir. Yaşam şartları daha elverişli bir ülkede yaşamak çok cazip gelmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Örneğin “Yurtdışı olsun da neresi olursa olsun.” diye düşünmemek, gidilmek istenen ülke şartlarını detaylıca araştırmak gerek. Çoğunlukla var olanın kıymetini bilmeyip, bilmediğimizi kıymetli görme eğiliminde olduğumuz için karar vermeden avantajları ve dezavantajlarıyla detaylıca değerlendirmek iyi olacaktır.

Gelecek Kaygısı İçin Ne Yapılabilir?

  • Gelecek kaygısının altında yatan nedenleri bulun!

Hepimiz zaman zaman gelecekten kaygı duyar, bazen kendimizi hazır hissetmeyebiliriz. Burada önemli olan nokta, bu kaygının nedenini bulabilmektedir. Örneğin, bir üniversite öğrencisinin gelecek kaygısının altında yatan neden okul bittikten sonra yaşanabilecek belirsizlik dönemi olabilir. Kaygınızın altında yatan nedeni somutlaştırdığınız anda artık ona yönelik çalışma yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede eksik noktalarınızı bulup onların üstüne yoğunlaşabilirsiniz.

  • Duygularınızın varlığını kabul edin!

Yaşadığı gelecek kaygısı ve umutsuzluk nedeniyle ülkesinden ayrılmak isteyen bir insan öncelikle bu duyguların normalliğini ve adaptif değerini anlamalı ve hareketlerini buna göre düzenlemelidir. Her insan gibi sizin de gelecekten umutsuz hissettiğiniz anlar olabilir, bu kötü günlerin sizi beklediği anlamına gelmiyor.

  • Hayatınızdaki güzel şeylere odaklanın!

Şu anda sıkıntılı bir dönemden geçiyor olabilirsiniz, fakat bu durum sonsuza dek sürmeyecek. Kendinizi rahatlatmak için hayatınızda, yaşadığınız yerde sevdiğiniz şeylere odaklanın. Hayata pozitif bakmak her zaman size olumlu geri dönüşler sağlar. Unutmayın, olumsuz bir zihinle olumlu bir hayat süremezsiniz.

  • Gelecek planlaması yapın!

Gelecek için planlama yapmak kişiyi motive eden en önemli etkenlerden birisidir. Bir hayali olan insan umutsuzluklar karşısında daha dik durabilir ve pes etmesi zorlaşır. Bu şekilde hem geleceğinize dair daha sağlam atabilir, hem de içinde bulunduğunuz umutsuzluğu aşabilirsiniz. Unutmayın ki rotasız bir gemi kaybolmaya mahkumdur.

İşin içinden çıkamadığınızı düşündüğünüz noktada terapi desteği almaktan çekinmeyin.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir