Yaşadığım Aşk Gerçek mi Takıntı mı?

Aşk, herkese göre farklı tanımlanan bir duygu. Her insan, aşık olduğunda ve sağlıklı bir ilişki yaşadığında stres düzeylerini azaltarak daha sağlıklı bir hayat sürer. Sağlıklı bir ilişki her zaman kendi sınırlarına sahip olur. Bu tür ilişkilerde kimse diktatör olmaya ve kendi isteklerini baskılamaya çalışmaz. Gerçek aşk, sizi incitmez tam tersi sizi güçlendirir ve güvende hissettirir. İlişkide tabii ki kendinize ayıracağınız ve ayrı ayrı takılacağınız özel zamanlar olmalı ancak bunlara karşı birlikte yapacağınız konular da olmalı. Amerikalıların yüzde 64’ü ilişkide bir şeyleri ortaklaşa yapmanın çok önemli olduğuna inanıyor. Paylaşmak, önemsemek anlamına gelir. Ve umursamak, gerçek aşkın bir işareti. Örneğin arabayla uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu yolculuk esnasında birbirinize destek olun. Biri araba sürerken diğeri de gidecekleri yerler hakkında planlamalar yapabilir!

PEKİ GERÇEK AŞK MUTSUZ EDER Mİ?

*Aşık olan kişi öğrenmeye daha açıktır.
*Çalışmaktan keyif alır, daha coşkuludur.
*Sağlıklı aşk kişiyi mutlu eder, bağımlı aşk ise depresif yapar.
*Aşk agresifliği azaltır, kişi daha hoşgörülüdür.
*Aşık olan kişi çevresine baskı ve öfke saçmaz, tam tersi pozitif ve uyumludur.

YAŞADIĞIM İLİŞKİ TAKINTILI AŞK MI?

Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar. Takıntılı aşkta kişi mutluluk yerine kaygı yaşar. Karşısındakine güven duyma, ayrılık ile ilgili kaygılar sürekli zihnini meşgul eder. Bu kaygılarından kurtulmak için de kendini rahatlatacak eylemlerde bulunur. Örneğin aşık olduğu kişinin başkası ile birlikte olabileceği kaygısı ile sürekli onu arar, nerede olduğunu kontrol eder. Bu kontroller bir süre kendisini rahatlatsa da bir süre sonra tekrar başlar.
Yalnız kalmaktan da çok korkarlar. Bu nedenle de aşık oldukları kişilerle aralarında mesafe olduğunda hemen bu mesafeyi ortadan kaldırmaya çalışırlar. Bunun için onu ararlar. Birlikte zaman geçirmek için planlar yaparlar. Karşısındaki kişiyi bu şekilde boğarlar. Bunun farkına bile varamayabilirler. Ayrılık bu kişiler için dayanılmazdır. Ayrılmamak için elinden geleni yapar. Bunun kendisine ve karşısındaki kişiye zarar verebileceğini de düşünmezler.

TAKINTILI AŞKIN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Takıntılı aşk tedavisi, takıntılı düşünce ve duyguların nedenini belirlemeye ve ardından bu nedeni tedavi etmeye odaklanır. Çoğu insan için terapi, takıntılı duyguları yönetmede ve daha sağlıklı ilişkiler geliştirmede yardımcıdır. Özellikle ilişki kötüye kullanılıyorsa tedavinin erken aşamalarında,bireysel terapi en iyisidir. İlişkilerini bırakmak için mücadele eden veya ilişkide çok güvensiz hisseden kişiler, aşklarının takıntılı olma olasılığı göz önünde bulundurmalı ve profesyonel yardım almaları gerekir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir